Jaan Tõnisson päästis Krista Aru riigikogus paratamatult ligi hiilivast laiskusest ja lodevusest

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Riigikogus peetud kõnesid vürtsitas Krista Aru alati Jaan Tõnissoni tsitaatidega, nii et parlamendi eelmisest koosseisust teadsid lõpuks peaagu kõik Tõnissoni. «Nii et Tõnisson tuli riigikokku tagasi – ka Ossinovski ja keegi reformikatest ja Isamaast hakkasid viimaks teda tsiteerima,» muheles Aru Tartus Gildi tänaval asuva Mati Karmini ja Tiit Trummali loodud Jaan Tõnissoni monumendi juures.
Riigikogus peetud kõnesid vürtsitas Krista Aru alati Jaan Tõnissoni tsitaatidega, nii et parlamendi eelmisest koosseisust teadsid lõpuks peaagu kõik Tõnissoni. «Nii et Tõnisson tuli riigikokku tagasi – ka Ossinovski ja keegi reformikatest ja Isamaast hakkasid viimaks teda tsiteerima,» muheles Aru Tartus Gildi tänaval asuva Mati Karmini ja Tiit Trummali loodud Jaan Tõnissoni monumendi juures. Foto: Sille Annuk

Neil päevil on trüki­pressi alt välja tulemas kaheköiteline raamat Eesti ajaloo ühest silmapaistvaimast riigimehest, ajakirjanikust ning samas inimesena väga vastuolulisest Jaan Tõnissonist. Monograafia autor on endine Eesti Rahva Muuseumi direktor ja eelmise riigikogu liige Krista Aru, kes suvel valiti Tartu ülikooli raamatukogu direktoriks.

«Kaua tehtud on see raamat küll, aga kindlasti mitte kaunikene,» on Krista Aru suurteosest kõneldes enesekriitiline. «Kui punkti panin, sain aru, et alles nüüd oleks olnud aeg hakata kirjutama. 2012. aastal, kui materjali kogumist ja läbitöötamist alustasin, polnud ma selleks tegelikult valmis.»

Jaan Tõnisson puges Krista Aru hinge ülikoolipäevil Juhan Peegli käe all Eesti ajakirjanduse ajalooga tutvudes. «Üritasin teha temast ka diplomitööd, kuid see oli rumal ja lapsik mõte, sest tollases ajas polnud see võimalik. Ka magistritööd tahtsin Tõnissonist kirjutada, kuid seegi ei õnnestunud,» rääkis Aru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles