Ülikooli kliinikum võõrustab Eesti esimesi artroskoopia live-kirurgia päevi

Tartu Postimees
Copy
Meniskiopratsioon. Arhiivifoto.
Meniskiopratsioon. Arhiivifoto. Foto: Toomas Huik

Täna ja homme toimub Tartus artroskoopilistele põlveliigese lõikustele pühendatud praktiline konverents, mille eesmärk on kaasata osalejad operatsioonide läbiviimisesse reaalajas ülekande kaudu.

Tartu ülikooli kliinikumi ning Eesti artroskoopia ja sporditraumatoloogia seltsi poolt korraldatavatele reaalajas üle kantavatele operatsioonidele tulevad oma kogemusi jagama ortopeedia tippspetsialistid Skandinaaviast ja Baltikumist.

Kahe päeva jooksul on osalejatel võimalik A. Linkbergi auditooriumis näha kuut erinevat põlveliigese artroskoopilist lõikust ülekande vahendusel otse operatsioonitoast, mis lisaks maailmatasemel töövõtete nägemisele võimaldab küsimuste korral sekkuda ja anda ka tagasisidet vahetult operatsiooni ajal.

Doktor Leho Rips kliinikumi sporditraumatoloogia keskusest peab konverentsi suurimaks väärtuseks ja live-kirurgia võluks reaalaja mõõdet.

«Eestis ei ole varem olnud võimalik konverentsi külalisena osaleda reaalajas tagasiside võimalusega operatsioonidel. Enamasti näidatakse konverentsidel kirurgide ja ortopeedide parimaid sooritusi, ent tegelikud olukorrad toovad sageli ette ootamatusi ning kiireid otsuseid nõudvaid olukordi. Tartu artroskoopia päevadel näitavad kuus tippspetsialisti enda erinevaid operatsioonitehnikaid põlveliigese vigastuste ravis,» selgitas doktor Rips.

Kõik kuus operatsiooni tehakse ühistöös külaliskolleegidega erinevate põlveliigese probleemide ravi eesmärgil – põlvekedra luksatsioonide, meniski rebendite ning eesmise ristatissideme taastamiseks. Eestit ja Tartu ülikooli kliinikumi esindab doktor Madis Rahu sporditraumatoloogiakeskusest. Külaliskirurgideks on rahvusvaheliselt tunnustatud kolleegid: professor J-T. Kartus ja professor M. Forssblad Rootsist, professor R. Gudas Leedust, doktor P. Sillanpää ja doktor F. Weitz Soomest.

Tartu ülikooli kliinikumi ravijuhi Andres Kotsari hinnangul on Eestis artroskoopiliste operatsioonidega ja sporditraumatoloogiaga tegelevatel kolleegidel on suurepärane võimalus täiendada oma teadmisi rahvusvaheliselt tunnustatud ekspertide osalusel.

«Konverentsi põhirõhk on oma ala tippspetsialistide poolt modereeritud näidisoperatsioonidel, mis käsitlevad põlvevigastuste ravi. Koostöö ja teadmiste jagamine on kahtlemata antud valdkonna üks peamisi alustalasid. Kliinikumi sporditraumatoloogia keskus kui atroskoopia live-kirurgia päevade läbiviimise ühe peamise eestvedajana õigustab kindlasti Eesti sporditraumatoloogia kompetentsikeskuse staatust,» kommenteeris doktor Kotsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles