Lõuna-Eestis hukkus jõulude ajal kaks helkurita liiklejat, kaks sai vigastada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traagiline avarii Põlvamaal.
Traagiline avarii Põlvamaal. Foto: Politsei

Lõuna-Eestis jäid jõulud viimaseks kahele mehele, kellele otsasõitu ei õnnestunud autojuhtidel vältida kuivõrd meestel puudus helkur, kaks helkurita inimest said vigastada.

24. detsembril kella 23.17 paiku sai Tartumaal Kambja vallas Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maantee 200. kilomeetril jalakäija, 55–aastane Tõnu löögi sõiduautolt Audi Coupe, mida juhtis 20-aastane Jaan, teatas politsei- ja piirivalveameti () Lõuna prefektuuri pressiesindaja.

Jalakäija hukkus sündmuskohal. Sõiduauto juht toimetati Tartu Ülikooli Kliinikumi ja lubati kodusele ravile. Tumedates riietes jalakäijal oli helkur olemas, kuid õnnetuse hetkel jope taskus. Tee oli saju tõttu lumelörtsine ja libe.

25. detsembril kella 20 ajal sai 49-aastane helkurita mees Põlvamaal Põlva vallas Mammaste külas Põlva ringtee teisel kilomeetril löögi sõiduautolt Opel Sintra, mida juhtis 38-aastane Toomas. Tumedates riietes helkurita jalakäija hukkus sündmuskohal. Õnnetus juhtus asulavälisel teel ning nähtavus oli saju tõttu halvenenud. Tee kõrvalt kulges ka kergliiklustee, mida jalakäija mingil põhjusel ei kasutanud.

Kaks helkurita liiklejat said ka vigastada.

25. detsembril kella 17 ajal põrkasid Tartumaal Ülenurme vallas Jõhvi-Tartu-Valga maantee 140. kilomeetril kokku  50-aastane alkoholijoobes jalgrattur Jaan ja sõiduauto Opel Vectra, mida juhtis 24-aastane Taavi. Kõrvalteelt peateele sõitnud tumedaid riideid kandnud jalgratturil puudus kaitsekiiver ning jalgrattal puudusid nõuetekohane punane tuli taga ning valge tuli ees, mis oleksid autojuhile temast valgustamata sõiduteel märku andnud. Jalgrattur toimetati Tartu Ülikooli Kliinikumi, kust ta lubati hiljem kodusele ravile.

25. detsembril kella 16.20 ajal sai Tartus Jaama tänava ja Sõpruse puiestee ristmikul sõiduteed ületanud 62-aastane Maire löögi sõiduautolt Volvo S60, mida juhtis 26-aastane mees. Jalakäija toimetati Tartu Ülikooli Kliinikumi, kust ta lubati hiljem kodusele ravile. Jalakäijal puudus helkur ning esialgsetel andmetel ületas ta teed punase tulega.

Lõuna prefektuuri korrakaitsebüroo juhi Indrek Koemetsa sõnul on need õnnetused järjekordne kurb tõestus helkuri olulisusest nii asulas sees kui ka asulavälisel teel, kus muu valgustus puudub ning talvised ilmastikuolud halvendavad nähtavust veelgi. «Kindlasti võib lähedaste riiete küljes helkuri olemasolus veendumine aidata päästa mõne hooletu inimese elu,» kutsus Koemets üles oma lähedaste helkurikandmisse sekkuma.

Lisaks helkuri kandmisele on aga loomulikult oluline õnnetuste ärahoidmiseks täita ka teisi liiklusreegleid. Asulavälisel teel tuleb liigelda kergliiklusteel või selle puudumisel sõidutee vasakus ääres. «Kergliiklustee olemasolul on sõiduteel jalgsi liiklemine keelatud ja eriti ohtlik, kuna autojuhid ei oska oodata inimese ilmumist teele,» selgitas Koemets.

Koemetsa sõnul on praktika näidanud, et ohtlikust liiklejast antakse teada nii teistele juhtidele tulede vilgutamisega kui ka politseile, samuti on püütud õnnetust ära hoida üritades suunata nähtamatut kulgejat tee pealt teepeenrale. Sellise tegutsemise korral ei tohi aga ära unustada iseenda ohutust.

«Kahtlemata on kohene sekkumine ehk helkurita tee peal kõndijale märkuse tegemine kõige kiirem ja kindlam variant, kuid kui liikleja tee pealt ära suunamiseks on auto peatatud, tuleb kindlasti lülitada välja sõidutuled ning sisse ohutuled, edasine käitumine sõltub muidugi olukorrast ja politseilt saadud suunistest,» kutsus Koemets üles ka iseenda ohutust tagama. «Enda elu ohtu seada ei tohi ning ideaalis võiks jutud ära rääkida läbi autoakna, kui on vajadus autost väljuda, tuleb kindlasti kanda helkurvesti.»

Jalgratturid peavad end nähtavaks tegema rattatulede abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles