Maailmameistri perekond: õnnepisarad, närvipinge, au ja uhkus!

Lenel Karu
, reporter
Copy
Martin Järveoja maailmameistritiitli võidu järel jagasid muljeid tema õde Maris Järveoja koos poegadega Karl Kelt (vasakul) ja Oliver Kelt (paremal).
Martin Järveoja maailmameistritiitli võidu järel jagasid muljeid tema õde Maris Järveoja koos poegadega Karl Kelt (vasakul) ja Oliver Kelt (paremal). Foto: Tartu Postimees

Tänane päev on Eesti spordile pidupäev. Kataloonia rallil Ott Tänaku ja Martin Järveoja võidetud maailmameistritiitel on toonud ülevad emotsioonid ka Lõuna-Eestisse. Järveoja on ju pärit Elva linnast.

Emotsioonid raja kõrvalt

Martin Järveoja isa Toomas Järveoja võttis telefonikõne vastu otse ralliraja kõrvalt ning ei osanud emotsioone sõnadesse panna. «Oleme terve nädalavahetuse siin Kataloonias rohkem kui tuhande eestlasega raja kõrval olnud ning meeleolu on võimas. Ma ei suuda seda isegi sõnadesse panna,» rääkis Järveoja.

Tema sõnul ei olnud ta tänase päeva hommikuks veel kindel, et poeg maailmameistriks tuleb. «Autospordis ei ole miski kindel enne, kui finišilipp on langenud, aga loomulikult me lootsime seda kogu aeg,» ütles Järveoja. Teekond võiduni oli tema sõnul raske, närvid pidevalt pingul.

«Need Toyota õnnetused autodega on teinud meid väga hellaks. See on olnud väga närvesööv teekond, eriti Otile ja Martinile, aga nad on tohutult vaeva näinud ning seda tiitlit väärt,» kinnitas Järveoja. Ta lisas, et isana on ta väga õnnelik, et ta poeg on Martin Järveoja.

Õel käed värisesid

Tartu Postimehele jagas oma vahetuid muljeid ka Martin Järveoja õde Maris Järveoja koos poegadega Oliver ja Karl Keldiga. Õde jälgis venna rallisõitu terve nädalavahetuse jooksul äreva südamega. «Kõik kanalid olid lahti. Kodus käis WRC live, telekast otseülekanne, samal ajal veel jälgisin uudiseid Postimehest, Delfist ja teistest kanalitest. Mul hakkavad isegi praegu käed värisema, kui ma sellele mõtlen,» rääkis Järveoja.

Tema usaldas Tänakut esimesest katsest saati ning oli kindel, et pikad kogemused rallisõitjana tasuvad lõpuks ära. «Ott on nii kogenud sõitja, et oli aru saada, miks ta kohe esimestel katsetel maksimumiga ei surunud. Ta teadis, mis ta teeb,» rääkis Järveoja. Teekond maailmameistritiitlini on ka pere jaoks olnud kohati emotsionaalne. «Kõige rohkem ma nutsin vist siis, kui nad olid veel M-spordis Poola rallil ja tulid metsade vahelt välja, auto sodi. Martin oli siis esimest aastat Oti kaardilugeja,» meenutas Maris Järveoja.

Eesti au ja uhkus

Praegu on tema hinnangul Tänaku ja Järveoja maailmameistritiitel Eesti riigile suurim au ja kuulsus.

Oma onu saavutuste üle olid uhked ka väikesed rallifännid Karl ja Oliver Kelt. «Väga uhke tunne on ja hea meel, et meil selline onu on. Kui ta koju tuleb, siis soovime kohe palju õnne,» rääkis Oliver Kelt. Mõlemad poisid on ka ise raja ääres käinud ja sõitu jälginud. «Minu lemmikud on M-spordi autod. Raja ääres on olnud äge nende sõitu vaadata,» rääkis Karl Kelt.

Maris Järveoja usub, et võidetud maailmameistritiitel annab hoogu järgmisteks tulemusteks. «Nüüd on neil suur võidutahe sees, ühtlasi pinge langus ning kindlasti nad võitlevad edasi järgmiste tiitlite nimel,» selgitas Järveoja.

Kaardilugeja teine õde Triin Rehe elas rallile kaasa Pärnust ning usub, et tänane päev ei lähe nii pea meelest. «Tunne on võrratu, palju õnnepisaraid ja külmavärinaid, rohkelt närveerimist, imelisi emotsioone täis pühapäev. Mitte kunagi varem pole powerstage´i katse kestnud nii pikalt kui täna. Ma olen väga uhke,» lausus Triin Rehe. Tema kirjeldab Martinit tööka, sihikindla ja pühendunud vennana. «See tulemus ongi nagu palgapäev, aastaid kestnud suure töö eest. Oleme teda kõik alati toetanud, tema pisike pere, vanemad, tädid-onud ja sõbrad,» kirjeldas Rehe.

Eestlased Kataloonias laulavad 

Aijar Kangus jagas muljeid otse Katalooniast. Ta on üks Lõuna-Eesti rallifännidest, kes sõitis kohale, et oma silmaga maailmameistritiitli võitmist näha. «Need mehed on väga tublid, teinud aastaid tööd selle nimel, et ajalooline võit koju tuua. Ja kui te näeks neid rahvamasse laulmas Otile ja Martinile! Kananahk tuli peale,» rääkis Kangus. Tema sõnul on nüüd pinged maas ja Austraalisse enam sõitma ei pea. Ta kinnitas, et fännide hulk Kataloonias ei teinud Tänakule ja Järveojale elu lihtsamaks, kuid suurepärase tulemuse võidurõõm on Kataloonias fännide võrra ka suurem.

Lõuna-Eesti rallifännid on tänase päeva üle tõeliselt rõõmsad. Elvast pärit Krista Loog, kes on aastaid koos elukaaslasega rallit jälginud, ütles, et ükski sõit pole vahele jäänud. «Ükski Martini ja Oti sõidetud ralli pole meedia vahendusel meil nägemata jäänud. Viimastel aastatel oleme läinud ka Soome ja uuel aastal on plaan jõuda veel kaugemale,» rääkis Loog.

Rallifänni jaoks on kohalkäimise elamus seotud mitmete põnevate tegevustega. «See elamus on väga eriline: katsel ööbimine, lõkke tegemine, matkatoolide tassimine, jooksmine ühelt kiiruskatselt teisele, Eesti lippudega lehvitamine. Kõik need asjad loovad eestlaste vahel suure kokkuhoidmise tunde,» kirjeldas Loog.

Tänast päeva ootasid nad elukaaslasega juba varahommikust saati. Kui Loog ei olnud kindel, kas tiitel ikka koju tuleb, siis elukaaslane Marek teadis juba päeva alguses öelda, et küll eestlased võidu koju toovad. «Ma ei julgenud ühtki kindlat mõtet mõelda, sest kõik ralliga kursis inimesed teavad, mis juhtus Sardiinias. Kui Ott oli rajal ja öeldi, et esimene vaheaeg, siis tekkis hirm, et ta kiirustamise sees sõiduviga ei teeks. Viimse meetrini oli pinge õhus ja vererõhk kõrgustes,» rääkis Loog emotsioone, mis viisid võidu järel õnnepisarateni.

Ta lisas, et võit on väga eriline just Elva inimeste jaoks. «Elva on väike ning meiegi tunneme hästi Martini pere, vanemaid ja õdesid. See linn on saanud endale maailmameistri juurde ning meil on selle üle suur rõõm,» rääkis Loog, kes ootab pikisilmi sangari kodulinna saabumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles