Aparaaditehase kelder ootab (maailma)parandajaid

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Jiri Krejci paranduskeldris lauda meisterdamas.
Jiri Krejci paranduskeldris lauda meisterdamas. Foto: Kaspar Koort

Aparaaditehase keldris, teisel pool kultusbaar Sodiaagi seina on viimastel kuudel vaikselt toimetanud seltskond, kes peab lugu säästvast eluviisisist ning leiab, et asju võiks ka parandada, selle asemel et need katki mineku korral kohe minema visata. Kelder on ristitud paranduskeldriks ning sinna on oodatud kõik, kes väärtustavad sarnaseid põhimõtteid.

Paranduskeldrisse pääseb Aparaaditehase Kastani tänava poolse sissepääsu kaudu.
Paranduskeldrisse pääseb Aparaaditehase Kastani tänava poolse sissepääsu kaudu. Foto: Kaspar Koort

Üks keldri eestvedajatest Jiri Krejci täpsustas, et päris nii asjad siiski ei käi, et kui inimesel on mingi asi katki läinud, toob ta selle keldrisse ja ootab, et keegi selle ära parandaks. Koha peal on kindlatel aegadel küll meistrid - näiteks neljapäeviti Tartu eksperimentaalsest jalgrattatehasest - kuid nende ülesanne on ennekõike jagada näpunäiteid (ja tööriistu), et inimene ise asja korda teeks. Samal põhimõttel toimib ka kolmapäevane õmblusklubi.

Krejci lisas, et sarnasel põhimõttel on nad korraldanud juba kaks aastat paranduskohvikuid, peamiselt Spark Makerlabis, kuid aasta eest leiti, et asja võiks tõsisemalt ette võtta ning leida endale kindel tegutsemiskoht.

Kui aprillis saavutati energiasäästukonkursil Negavatt teine koht, haarati lõplikult härjal sarvist. Sobivad ruumid leiti Aparaaditehasest, kellele säästvale tarbimisele ja taaskasutusele suunatud idee sobis. Augustis asuti keldrit remontima ning alates eelmisest nädalast on inimesi keldrisse uudistama oodatud. Tõsi, üht-teist on veel teha, kuid kelder võtab iga päevaga üha enam ilmet.

Lisaks Krejcile kuuluvad paranduskeldri eestvedajate sekka Lauri Mei, Diana Lõhmus, Jaana Ahlberg, Kätlin Johanson ja Gloria Niin ning neid kõiki ühendab usk, et tarbida saab ka teisiti, säästlikult.

«Muidugi on tänapäeval odavam uus asi osta kui katkist asja parandada, aga saab ka asju ise teha - ja kui ei oska, siis kelleltki teiselt õppida,» arutles Krejci.

Tegijad defineerivad paranduskeldrit kui avatud töökoda, mis on suunatud parandamisele, jäätmete väärindamisele ja taaskasutusele. Samas ollakse avatud erinevatele ideedele ning kui kellelgi peaks meeles mõlkuma mõni säästvast eluviisist tõukuv idee, mille keldris ellu saaks viia, ootavad keldriinimesed neid aadressil info@parandame.ee. Samuti võib paranduskeldriga ühendust võtta nende Facebooki leheküljel, seal on üleval ka ajad, mil kelder on kõigile uudistamiseks avatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles