Dekaanikandidaatide debatt tekitas kahtlusi ja kuulujutte

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Margus Lember jätkab uuel aastal Tartu ülikoolis tööd meditsiiniteaduste valdkonna dekaanina.
Margus Lember jätkab uuel aastal Tartu ülikoolis tööd meditsiiniteaduste valdkonna dekaanina. Foto: Margus Ansu

Teisipäeval valisid valimiskogud ametisse Tartu ülikooli neli uut dekaani, kes pidasid enne konkurentidega debatte, mida Tartu ülikooli televisioon (UTTV) on varasematel aastatel salvestanud. Seekord on UTTV kodulehele pannud kolme valdkonna dekaanikandidaatide debatid, meditsiiniteaduste valdkonna kandidaatide Margus Lemberi ja Ruth Kalda väitlust kodulehel aga pole.

Nii hakkas meditsiiniteaduste valdkonnas särisema pinge ja levima jutt, et dekaaniametis tööd jätkav Margus Lember keelas filmimise diskussiooni lämmatamiseks.

Erinevad teooriad

Üks arst, kes ei soovi oma nime ajalehes avaldada, teatas, et tema arvates oli keelamine ringkaitse, mis on ülbe, eirab head tava ja seadusi ega taga võrdset kohtlemist. «Mina olen sellisest juhtimisstiilist ja asjaajamisest äärmiselt häiritud, kuid oma nime all esineda ei julge, sest sellele järgneb kättemaks, nagu on juba varem arstidega juhtunud,» väitis ta.

Debati salvestamata jätmine on tema hinnangul püüd diskussiooni summutada. Samuti anonüümsust palunud Eesti arstide liidu liige rääkis, et ka tema kõrvu on need jutud kostnud. Eesti perearstide seltsi anonüümseks jääda soovinud liige eeldas, et Lember soovis, et väitlusest ei jääks tõendeid. Seega on pinged õhus ning see on viljakas pinnas vandenõuteooriatele ja kuulujuttudele.

Vabad käed

Dekaani kandidaat Ruth Kalda ütles, et talle ei öeldud, miks debatti ei filmitud. Margus Lember enda sõnul filmimisest ei keeldunud. Lember ei osanud midagi arvata enda ülbeks tembeldamisest ega sellest, et kirja saatja rääkis kättemaksust, mis järgneks oma nime alt kritiseerides.

Me otsustasime filmimise ära jätta, et rohkem inimesi kohale tuleks ega jääks ülekande peale lootma, ütles meditsiiniteaduste valdkonna kommunikatsioonijuht Kristina Hermann.

«Me otsustasime filmimise ära jätta, et rohkem inimesi kohale tuleks ega jääks ülekande peale lootma,» selgitas meditsiiniteaduste valdkonna kommunikatsioonijuht Kristina Hermann, miks pole ülikooli lehelt võimalik videot leida. Tema sõnul said mõlemad kandidaadid enne väitlust kirja, kus polnud midagi filmimise kohta mainitud.

Tartu ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm lagistas naerda jutu peale, et on inimesi, kes peavad debati filmimata jätmist kahtlaseks. Kurm ütles, et väitluse salvestamise asjus jäeti kõikide valdkondade kommunikatsiooniosakondadele vabad käed.

Pärimise peale, mis võis anda ainest vandenõuteooriatele dekaan Lemberi ümber, ei osanud Kurm vastata. Sellele küsimusele ei osanud vastust anda ka Kristina Hermann.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles