Pealinlaste värske etenduskunst tuleb tartlaste ette

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Mart Kangro oma uusimas lavastuses «Enneminevik».
Mart Kangro oma uusimas lavastuses «Enneminevik». Foto: Renee Altrov/Kanuti Gildi Saal

Tallinna etenduskunstide keskus Kanuti Gildi Saal toob täna, reedel ja laupäeval tartlaste ette kaks värsket lavastust.

The Biofilm Sistersi ehk Arolin Raudva, Mari-Liis Eskussoni, Katrin Kreutzbergi ja Alise Madara Bokaldere «All That Goes Right» («Kõik, mis läheb hästi») etendub Genialistide klubis ning Mart Kangro soololavastus «Enneminevik» Tartu Uues Teatris.

Kanuti Gildi Saali teatel on «All That Goes Right» välja kasvanud nelja tantsija kohtumisest. 21. mail esietendunud lavastuses jälgivad nad enda käitumuslikkust ja taju, kasutades selleks tekstiloome vahendeid. See on otsing sotsiaalsetest piiridest ja sellest, millal need ületatakse.

Alise Madara Bokaldere on vabakutseline tantsija ja koreograaf, kes on lõpetanud Läti kultuuriakadeemia. Ta on sel aastal nomineeritud Läti tantsuauhindade galal parima koreograafi ja ka parima tantsulavastuse kategoorias.

Mari-Liis Eskusson on vabakutseline tantsukunstnik, kes on osalenud Von Krahli teatri, Tallinna linnateatri ja Tallinna tantsuteatri lavastustes ning mujalgi. Katrin Kreutzberg on viimased kuus aastat töötanud treeneri ja vabakutselise tantsijana ning etenduskunstniku ja tantsuõpetajana. Arolin Raudva töötab vabakutselise tantsija, koreograafi ja lavastajana.

Mart Kangro soololavastus «Enneminevik» kõneleb mäletamisest ja mälukaotamisest, mis käivad käsikäes. Mida me otsustame mäletada ja mida unustada? Kas oleme see, mida mäletame, või see, mida me oleme otsustanud mitte mäletada? Kas on olemas ajalooline või ühiskondlik mälu?

«Ennemineviku» autor ja esitaja on Mart Kangro. Ta on loonud ka koostöös Eero Epneriga lavastuse dramaturgia. Esietendus oli 14. oktoobril. Lavastus on eesti keeles ja kestab 75 minutit.

Mart Kangro on vabakutseline etenduskunstnik, koreograaf ja lavastaja. Viimastel aastatel on ta toonud Tallinnas ja Moskvas vaatajate ette ka draamanäitlejatega lavastusi, kus ta ise esinejana lavale ei astu. 

Kaks lavastust

  • The Biofilm Sistersi ingliskeelne lavastus «All That Goes Right» («Kõik, mis läheb hästi») etendub 24. ja 25. oktoobril kell 19 Genialistide klubis (Magasini 5).
  • Mart Kangro eestikeelne lavastus «Enneminevik» etendub 25. oktoobril kell 21. ja 26. oktoobril kell 19 Tartu Uues Teatris (Lai 37).
  • Täna ja laupäeval järgneb etendusele Tartu ülikooli teatriteaduse üliõpilaste juhitud vestlus etendajatega.
Allikas: Kanuti Gildi Saal
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles