Soomes tööle asunud Tartu organist Elke Unt annab tartlastele kontserdi

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Elke Unt sügiseses Soomes.
Elke Unt sügiseses Soomes. Foto: Minna Ylimäki-Hemminki

24. oktoobril kell 19 annab Tartu Pauluse kiriku sümfoonilisel orelil soolokontserdi organist Elke Unt, kes on korraks kodulinnas käimas. Alates novembrist 2018 on ta olnud kirikumuusikuna tööl Soomes Lapua toomkirikus.

Pauluse kirikus kõlava kontserdikava «Passacaille d´automne» ehk «Sügise passacaglia» on ta kokku pannud muusikast, mille loomine ulatub saksa vararomantismist prantsuse hilisromantismini.

Kava pealkirjaks sai Elke Unt inspiratsiooni sügisest, mis tema sõnul pakub imetlemiseks looduse kunstimeele kauneimaid värve, sügavaid ja pastelseid toone, purpurit ja violetti. «Nii nagu passacaglia muusikavormis, kus korduv bassi teema läbib kogu teose, kulgeb ka sügisel looduses vääramatu jõud läbi täiusliku küpsemise kaduvuseni, luues enne lõppu imeilusa värvilise kunstiteose,» lisas ta.

Muusikavormidest on organisti sõnul kavas väikeste idülliliste palade kõrval esindatud suurematena sonaat, fuuga ja passacaglia.

Muu hulgas tuleb kontserdi teises pooles ettekandele Tartuga väga palju omal ajal seotud Alfred Karindi koraal ja fuuga «Aus Tiefer not», mille noodi leidis Elke Unt kaks aastat tagasi Eesti teatri- ja muusikamuuseumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles