Selgusid Tartu ülikooli uued dekaanid

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Eile, 22. oktoobril valisid valdkondade valimiskogud Tartu ülikooli neljale valdkonnale uued dekaanid. 1. jaanuaril 2020 asuvad dekaanina ametisse Raul Eamets, Anti Selart, Leho Ainsaar ja Margus Lember.

Humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna valimistel osales 62,22 protsenti valdkonna valimiskogu liikmetest. Anti Selarti poolt andis oma hääle 115 ning Riho Altnurmele väljendas toetust 100 valimiskogu liiget. Seega on uus dekaan Anti Selart. Ülikoolipere küsimustele antud vastustes pidas Selart oluliseks valdkonna jätkusuutlikku rahastamist, erialade mitmekesisuse alalhoidmist ja arendamist ning õppetöö teaduspõhisuse tagamist.

Sotsiaalteaduste valdkonna dekaanina jätkab Raul Eamets, kelle poolt hääletas 176 valimiskogu liiget, valimisest osavõtu protsent oli 59,76.

Professor Eametsalt uuriti kolme kõige tähtsama küsimuse kohta, mille lahendamist peab ta dekaanina kõige olulisemaks. «Esiteks, ülikoolis töötamine peab inimestele meeldima. See tähendab, et tööd tahetakse teha; tööl olles tunnetatakse, et sind vajatakse, ja et tehtud töö on oluline. Teiseks on oluline optimaalne õppekavade struktuur ja arv, mis tooks esile valdkondade kokkupuutepunktides tekkiva sünergia. Optimeerimine ja efektiivsem korraldus ei peaks olema asjad iseeneses, vaid eesmärk peaks olema olemasolevatele inimestele kõrgema palga maksmine. Kolmandaks, ülikooli eelarve põhimõtted peavad minu eelmist mõttekäiku toetama. Seega tuleb neid põhimõtteid muuta. Praeguse ülikooli rahastusmudeli järgi raha hulk kasvab, kui meil on rohkem tudengeid ja anname välja rohkem ainepunkte,» rääkis ta.

Ülemises reas Anti Selart (vasakul) ja Margus Lember, alumises reas Raul Eamets (vasakul) ja Leho Ainsaar.
Ülemises reas Anti Selart (vasakul) ja Margus Lember, alumises reas Raul Eamets (vasakul) ja Leho Ainsaar. Foto: Andres Tennus

 Meditsiiniteaduste valdkonnas jätkab dekaanina Margus Lember, kelle poolt andis oma hääle 152 valimiskogu liiget. Ruth Kaldale väljendas toetust 121 valimiskogu liiget. Valimise osavõtuprotsent oli 84,66.

Lemberi jaoks on dekaaniametis viis kõige tähtsamat lahendamist vajavat küsimust interdistsiplinaarsus, koostöö teiste valdkondadega, teaduse baasrahastuse jõudmine teadlasteni, jätkuv töö üliõpilastele kvaliteetse õppe tagamisel ja residentuuri arendamine.

Loodus- ja täppisteaduste valdkonna valimistel andis oma hääle 66,62 protsenti valimiskogu liikmeist. Leho Ainsaare poolt andis oma hääle 321 liiget ja Varmo Venele väljendas toetust 143 liiget. Leho Ainsaar jagab endale kui tulevasele dekaanile olulised teemad kolmeks: teadus, kõrgharidus ja struktuur.

Teaduses peab Ainsaar kõige tähtsamaks toimetulemist projektipõhise rahastamise tagasilöökidega. Kõrgharidusest rääkides on tähtis lahendada erialade arengu disproportsiooni küsimus. Struktuuri puudutavas peab ta oluliseks genoomikainstituudi lõimimist teaduskonda ja sellega kaasnevat valdkonnasisese tööjaotuse küsimust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles