Linna leigus mineviku väärtustamisel ajab ajaloolasel harja punaseks

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Ajaloolane Kalle Kroon ei mõista, miks pole Tartu linn huvitatud suure ajaloolise väärtusega linnamaketi kopeerimisest. 
Ajaloolane Kalle Kroon ei mõista, miks pole Tartu linn huvitatud suure ajaloolise väärtusega linnamaketi kopeerimisest. Foto: Kristjan Teedema

Euroopa kultuuripealinnaks kandideerinud Narva Vana-Narva maketti ähvardab tükeldamine, andis paar päeva tagasi teada ERRi uudistesaade «Aktuaalne kaamera». Ka Euroopa kultuuripealinnaks 2024 saanud Tartus elava ajaloolase Kalle Krooni ponnistused tuua siia linna 1686. aastast pärineva puitmaketi koopia said järjekordse tagasilöögi, kui kultuuriosakonnas mõtet tutvustamas käies pidi ta leppima eitava vastusega.

Stockholmis asuv Rootsi kuninglik armeemuuseum, kus makett on, võimaldaks koopia valmistamise ette võtta novembri keskel, kuid linnavalitsus teemaga nii kiiresti tegeleda ei jõua. Krooni arvates pole aga tegu mitte jõudmise, vaid soovimatusega. Ta on enda kinnitusel üritanud maketi vajalikkust linnaisadele juba pikemat aega teadvustada, kuid edutult. Ometi on tegemist allikaga, mis on Krooni sõnul Tartu linna ajaloo seisukohalt vägagi oluline, ning linnale võiks olla auasi, et maketi koopia asuks ka siin.

Palju võimalusi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles