Puurmani lossis kuuleb barokiaja ooperit teenijannast ja ta ülemusest

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Hetk ooperiproovist.
Hetk ooperiproovist. Foto: Corelli Music

Kontserdiagentuur Corelli Music alustab 15. tegevusaastat ja kutsub 19. oktoobril inimesi Puurmani lossi esimesele kontserdile.

Corelli Musicu kunstilise juhi Mail Sildosi sõnul on nende juubelihooaja märksõna koostöö ning avaõhtute partner on ooperistuudio Opera Veto. Publiku ette kantakse barokiaja haruldane ooperipärl, G. Ph. Telemanni «Pimpinone» vaheldumisi A. Corelli ja teiste heliloojate töödega.

Sopran Heidi Laakso.
Sopran Heidi Laakso. Foto: Mikko Kaaresmaa

Esimene kontsert leiab aset arhitektuuripärlis Puurmani lossis. Teine aga 20. oktoobril Ungern-Sternbergi linnapalee Toompea muusikasalongis.

Solistid on sopran Heidi Laakso Soomest (Vespetta) ja 2019. aasta muusikapreemia laureaat bariton Atlan Karp (Pimpinone) ning barokkansambel Corelli Consort, kes esineb ajastu pillidel ja laiendatud koosseisus.

Lavastaja on Auri Jürna rahvusooperist Estonia ning lauljate vokaalne juhendaja on Toomas Kaldaru, kes tegutseb peamiselt Roomas.

Telemanni (1681–1767) lühiooper «Pimpinone» on lugu teenijannast ja tema uuest ülemusest ehk lugu kavalast ja ambitsioonikast alluvast ning heasoovlikust, aga kergeusklikust rikkurist.

Bariton Atlan Karp.
Bariton Atlan Karp. Foto: Jaan Krivel

Lavastaja Auri Jürna sõnul saavad nad kokku võrdväärsete, kuid erinevate lootustega, ometi lõpetab üks õnneliku ja võiduka ning teine pettunu ja allaheitlikuna. «Kummal on õigus? Kumb võitis? Kumb tegi kummale liiga, võiks lõpuks küsida,» küsib Auri Jürna ning selle üle saab publikki pead murda.

Põnev on ka kasutatud noodimaterjali lugu.

Opera Veto tenor Aivar Kaseste sõnul soetasid nad «Pimpinone» noodid Rootsi kuningliku ooperiteatri raamatukogust. Kui küsida, miks just sealt, siis vastus on, et eesti helilooja Eduard Tubin töötas selles noodikogus nootide ümberkirjutaja ja korrektorina.

«Pimpinone» on üks neist teostest, mis on tema valvsa pilgu alt läbi käinud ning millele ta on lisanud basso continuo partii klavessiinile koos nummerdatud bassiga,» selgitas Aivar Kaseste. «Noodimaterjalina on Opera Veto kasutanud Eduard Tubina ümberkirjutatud käsikirja, milleni juhatas meid Kerri Kotta. Kuna käsikirjad on väga hapras seisukorras, tuli nootidele luua  täiesti uus noodigraafika.»

Opera Veto asutasid 2017. aastal kolm eesti lauljat: Aule Urb (metsosopran), Atlan Karp (bariton) ja Aivar Kaseste (tenor). Ooperistuudio eesmärk on tuua lavale vähem tuntud ja unustatud kammeroopereid ning anda eneseteostus- ja täiendamisvõimalusi eesti lauljatele.

Muusikasündmus algab Puurmani lossis 19. oktoobril kell 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles