Sügisraie Tulimäe hiies jääb ära

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul on üraskid Tulimäel maa alla talvituma läinud ning raiega saaks nad kätte alles kevadel.
RMK peametsaülema Andres Sepa sõnul on üraskid Tulimäel maa alla talvituma läinud ning raiega saaks nad kätte alles kevadel. Foto: Sille Annuk

Tartu Postimees kirjutas septembri algul riigimetsa majandamise keskuse (RMK) plaanist teha sel sügisel Elva vallas Tulimäe hiies hooldusraie üraskikahjustuste vältimiseks. Kui algul põrkus plaan pärandikaitsjate vastuseisule, siis nüüd on tööde alguse kevadesse nihutanud varakult jahenenud ilmad. Täpsemalt öeldes on asjatundjate hinnangul üraskid juba maa alla talvituma pugenud ning raiega neist enam lahti ei saaks.

RMK peametsaülem Andres Sepp põhjendas sae pühapaika sisse löömise vajadust sellega, et mullune kuum suvi soodustas kuusekooreüraskite populatsiooni kasvu ja et talvgi polnud külm, sigines kahjureid liiga palju. Üraskite pärast kuivasid paljud puud.

Hiite Maja sihtasutuse juhataja Ahto Kaasik kritiseeris septembris raieplaani, öeldes, et RMK ei löö millegi ees risti ette. Tema meelest on ka üraskid hiite osa, nad korrastavad seda, millesse inimene on sekkunud ehk istutanud pärast eelmist raiet hiide puid juurde. «Raie hiies on otsene pühapaiga kallale minek ja meie ajalooliste heade tavade jalge alla trampimine, looduslik pühapaik ei ole ega tohigi olla majanduslik mets,» rääkis Kaasik toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles