Jannseni ja Koidula väljaku tänavakivid pidasid vastu aasta

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy
Kaarsilla juures algas tänavakivide ülesvõtmine kolmapäeva hommikul. Uued kivid paigaldatakse sinna garantii korras.
Kaarsilla juures algas tänavakivide ülesvõtmine kolmapäeva hommikul. Uued kivid paigaldatakse sinna garantii korras. Foto: Margus Ansu

Tartus Emajõe vasakul kaldal Ülejõe pargis mullu augustis valminud Lydia Koidula ja Johann Voldemar Jannseni mälestusväljakul käis neil päevil jälle töö. Kolmapäeval võtsid töömehed seal Kaarsilla otsa juures üles suuri tänavakive ja eile vahetasid nad neid uute vastu välja. Murenema hakanud tänavakivid valmistanud tehase esindaja ei nõustu, et tegu oli kehva kvaliteediga kividega.

Koidula ja Jannseni väljakule on paigaldatud Pärnus töötava Benders Baltic Nord OÜ tehase betoontänavakivid. «Kahjuks on Bendersi osade tänavakivide kvaliteet aastaga osutunud ebapiisavaks, kivide pealispind on lagunenud ning need vahetatakse välja,» ütles Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson.

Välja tuleb vahetada ligi 140 kivi hooldustehnikaga sõiduks kasutatavas väljaku osas Kaarsilla otsa juures. «Tundub, et kividele on mõjunud talvisel tänavahooldusel kasutatav sool ja hooldustehnika,» märkis Kunnar Jürgenson. «Tänavakivid peaksid talvist hooldust ja hooldustehnikat siiski taluma.»

Benders Baltic Nord OÜ sellega päri ei ole. «Otsida viga meie toodetes ei ole korrektne, kuna kõik betoonist toodete tootjad teavad fakti, et teede korrashoiuks kasutatav sool või kemikaalid ning betoonkatend ei sobi omavahel kokku,» ütles Benders Baltic Nord OÜ müügi- ja turundusjuht Marek Ruubel. «See on ka meie praeguse info põhjal peamine põhjus, miks on osadel tänavakividel tekkinud pindmised kahjustused. Asenduskivide paigalduse käigus ilmnes selgelt, et kahjustada oli saanud tänavasilluse pindmine kiht, mis kinnitab eelpool öeldut.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles