Kurss muutus ning spaa ja jäähalli rajamisest Raadi vanale sõjalennuväljale pole enam juttugi

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy

Kuuliaukudega laternad, okastraataedade katked, ajaga roosaks tõmbunud võimas metallvärav, varjendid, varemed, prügi ja sekka mõni pommitaja rehv – Tartu külje all ligi 700 hektaril laiuval, 1992. aastal maha jäetud Raadi vanal sõjalennuväljal on punakotkaste jälgi veel küllaga.

Märksa vähem on uue aja jälgi. Jah, mitu head aastat on seal Eesti Rahva Muuseum (ERM), on ka kolm asfalditehast, visa autoturg, siledaks sõidetud rehvide mäed, mõned ettevõtted ning mälestus lõppenud suvest, mil Metallica tõi sõjalennuväljale üle poolesaja tuhande rokisõbra. Viimaste arengute tulemusel on Raadiraja tee ääres katuse alla saanud kaks kortermaja ja lennuvälja kaugemas otsas käib Estiko ligi saja hektarise päiksepargi maal metsa ja võsa mahavõtmine. Tartu linna ning Tartu ja Luunja valla piiridesse jääval 27 aastat suuresti kasutuseta seisnud sõjalennuväljal on õhus teisigi muutusi.

Selle sajandi algusest saadik Tartu vallas tehtud kavade järgi oleks võinud vanal lennuväljal nüüd olla näiteks spaaga hotell-konverentsikeskus, jäähall, kaubandus- ja vabaajakeskus ning golfiväljak. Neid pole ega tulegi, sest Tartu vald, mille territooriumile jääb lennuväljast ligi 500 hektarit, muutis hiljuti kurssi. Tänavu augustis lõpetas Tartu vallavolikogu ERMi hoone naabruses Ermi 7, Ermi 9//11//13, Väikepargi ja Majoraadi pargi osaala kinnistute detailplaneeringu koostamise. Selle 2016. aastal algatatud detailplaneeringu eesmärk oli luua tingimused 14-hektarile spaahotell-konverentsikeskuse, talvepargi ja ärihoone rajamiseks. Tartu vallavalitsuse nägemus piirkonna edasise arenguga seoses on muutunud, millest tulenevalt puudub vajadus detailplaneeringu koostamise jätkamiseks, põhjendab Tartu vallavolikogu otsust.

«Spaad ja jäähalli sinna ei tule, tõmbasime vahepealsetele uitmõtetele jämeda kriipsu peale,» ütles Tartu vallavanem Jarno Laur. «Läksime tagasi algse mõtte juurde: piirkonnas elab palju inimesi, neile tuleb pakkuda kooli, lasteaeda ja vanadekodu.» Peale selle ka kodusid ja töökohti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles