Välja ilmus pallaslase Elmar Kitse seniteadmata maal (3)

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy
E-kunstisalongi galerist Kaari Koch ütles, et praegu salongis uudistamiseks väljas olevast Elmar Kitse neli meetrit laiast ja poolteist meetrit kõrgest maalist «Pärnu jõgi» pole seni midagi teada olnud, ka kunstniku monograafias pole seda märgitud.
E-kunstisalongi galerist Kaari Koch ütles, et praegu salongis uudistamiseks väljas olevast Elmar Kitse neli meetrit laiast ja poolteist meetrit kõrgest maalist «Pärnu jõgi» pole seni midagi teada olnud, ka kunstniku monograafias pole seda märgitud. Foto: Margus Ansu

Ajal, mil internetis leiduvad vastused kõigile küsimustele, ei tohiks enam midagi teadmata olla. Suur oli aga E-kunstisalongi galeristi kunstiajaloolase Kaari Ko­chi ja E-kunstisalongi omaniku Tiia Karelsoni üllatus, kui nad mõni kuu tagasi said Pärnust teate suurest maalist, «mis võiks olla midagi enamat».

Oligi, poolteist meetrit kõrge ja neli meetrit lai maal osutus pallaslase Elmar Kitse umbes 1957. aastal valminud teoseks «Pärnu jõgi», kuhu on talletatud toonane sadam, kalurid ja Vana-Pärnu sild.

«Elmar Kitse sellest maalist ei ole midagi teada olnud, ka Elmar Kitse monograafias pole seda märgitud,» ütles Kaari Koch. «Paistis, et seda maali pole peetud millekski, sel oli rohmakas raam ning see oli oma kohal olnud kaua aega,» lisas Tiia Karelson. «Kui helistaja ütles, et neil on üks suur maal, «mis võiks olla midagi enamat kui lihtsalt üks pilt», arvasin kohe, et see peab olema suure meistri töö.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles