Galerii: muuseumid kutsuvad koolivaheajal mängima

Copy

Kohe algaval koolivaheajal kutsuvad 19 muuseumi ja raamatukogu üle Eesti lapsi ja noori festivalile «Avatud mänguväljad», kus iga muuseumikülastus muutub huvitavaks orienteerumise ja nuputamise mänguks.

Tartu linnas ja Tartu ning Jõgeva maakonnas saab festivali raames külastada seitset muuseumi ja raamatukogu. Igas paigas on festivali tarbeks mängulehed vastavalt külastajate vanusele.

Näiteks Tartu vallas asuvas jääajakeskuses on tegevuskaardid mõeldud peamiselt 4–7-aastastele, mis ei välista, et mängulehti ei võiks täita vanemad osalejad ning kindlasti on ülesannete lahendamine lapsevanemate abiga jõukohane ka noorematele.

Mänguvälja kontrollkaart ning ülesanded on kokku pandud selliselt, et kogu keskusele saab tiiru peale teha ning selleks kulub umbes tund aega. Et väljapanekuga põhjalikumalt tutvuda, peaks aega varuma veel vähemalt tunni.

Tartus asuvas Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis saab osaleda aardejahil. Et tegemist on ikkagi spordimuuseumiga, siis seal tekib paratamatult hasart aardejaht võimalikult kiiresti läbi teha. Kui võtta eesmärgiks kiirus, saab spordimuuseumi tegevuslehe lahendada vähem kui poole tunniga. Samas tuleb seejuures olla tähelepanelik, sest lohakalt ülesandeid täites ei pruugi aardejaht õnnestuda ja aardekirst jääbki suletuks. Spordimuuseumi aardejaht on tehtud ennekõike 6–11-aastaseid külastajaid silmas pidades, kuid on jõukohane ka noorematele ning kindlasti pakub pinget ka vanematele.

Festivali selleaastane pealkiri «Keeruta ja lennuta!» viitab otseselt möödunud juubelilaulu- ja tantsupeole. Samas osalevad muuseumid avavad teemat väga eripalgelises ja loomingulises võtmes. Muuseumide festival kestab 27. oktoobrini.

Festivalil «Avatud mänguväljad» osalevad muuseumid

Tartu ja Tartu maakond: Eesti spordi- ja olümpiamuuseum, Tartu Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu, Tartu ülikooli botaanikaaed, Tartu mänguasjamuuseum ja Teatri Kodu, Eesti Rahva Muuseum, Tartu ülikooli öoodusmuusrum, jääajakeskus

Jõgeva maakond: Palamuse O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseum

Põlva maakond: Eesti maanteemuuseum

Rakvere: Eesti politseimuuseum ja Rakvere linnakodaniku majamuuseum (SA Virumaa Muuseumid)

Tallinn: okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu, Tallinna teletorn,  Eduard Vilde muuseum, Eesti tervishoiumuuseum, Niguliste muuseum – Eesti kunstimuuseum, Eesti ajaloomuuseum, Kiek in de Köki kindlustustemuuseum, fotomuuseum - Tallinna linnamuuseum,  lastemuuseum Miiamilla

Mänguväljade tasemed

I tase – tegevuskaardid kuni 3-aastastele väikelastele.

II tase – lõbus ja haarav mänguväli, mis on jõukohane 4–7-aastastele.

III tase – tähelepanelikkust ja kaasamõtlemist nõudev mänguväli 6–11-aastastele, nooremate puhul sobib läbimiseks koos vanema saatjaga.

IV tase – mänguväli 8–14-aastastele on ehk kõige põnevam, kuid seal on  eelmiste tasemelehtedega võrreldes keerulisemad ja ka aeganõudvamad ülesanded.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles