Tartu üliõpilasteater pakub võimalust näha maailma teisiti

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Moskva autoriteater Eskiisid Ruumis toob festivalile lavastuse «Russkii Rok» («Vene rokk»).
Moskva autoriteater Eskiisid Ruumis toob festivalile lavastuse «Russkii Rok» («Vene rokk»). Foto: TÜT/Eskiisid Ruumis

Tartu üliõpilasteater (TÜT) on 20 aastat pakkunud vaheldust kutselistele teatritele, kuigi erinevalt neist ei ole TÜTil oma maja. Aastapäeva puhul korraldab teater A-festivali, mille aegu saab Genialistide klubis ja praegu tudengitest harrastajaile peavarju pakkuvas Tartu üliõpilasmajas näha nelja lavastust. Kuid kavas on muudki.

TÜTi kunstilise juhi ja A-festivali peakorraldaja Kalev Kudu sõnul annab üliõpilasteater noortele oskuse näha maailma teistmoodi ning kasvatab vastutus- ja kohusetunnet. Mõnele on tegevus selles harrastuslikus trupis aga hüppelaud professionaalsele teatriteele. «TÜTi ridadest on välja kasvanud üle 40 noore, kes kas veel õpivad või juba töötavad Eesti teatrites,» lisas ta. «Oleme ka vanim pidevalt tegutsev tudengiteater Eestis.»

Kaheksandat korda toimuva A-festivali esimesel päeval, 10. oktoobril kell 19 astub Genialistide klubis vaatajate ette Moskva autoriteater Eskiisid Ruumis lavastusega «Russkii Rok» ning kell 21 üliõpilasmajas TÜT oma uusima, tänavu kevadel esietendunud lavastusega «Mingi hulk kõnelusi».

11. oktoobril kell 19 saab üliõpilasmajas näha Liège’i kuningliku ülikooli teatri lavastust «Open Space» ning kell 21 riikliku Sandor Akhmeteli draamateatri (Gruusia) lavastust «Woman’s Body as a Battlefield».

Festivali kolmandal päeval avatakse üliõpilasmajas näitus 20 aasta tegevusest. Kell 14 algab sealsamas Tartu üliõpilasteatri teemaline konverents, mida juhatab dramaturg Marite H. Butkaite ja kus osalevad endised TÜTi liikmed ja teatriteadlased. 

Tartu üliõpilasteatri kunstiline juht ja A-festivali peakorraldaja Kalev Kudu.
Tartu üliõpilasteatri kunstiline juht ja A-festivali peakorraldaja Kalev Kudu. Foto: Sille Annuk

20 aastaga üle 50 lavastuse

  • Tartu üliõpilasteater (TÜT) on 20 aastaga vaatajate ette toonud üle 50 lavastuse.
  • Paljud lavastused on viidud piiritagustele festivalidele, kus mitmed neist on pälvinud autasu.
  • TÜTist on sirgunud kutselisi näitlejaid ja lavastajaid, näiteks suur osa Musta Kasti trupist, Karl Laumets, Jürgen Gansen, Lauli Otsar, Marko Mäesaar, Indrek Apinis, Mari-Liis Lill, Sven Heiberg, Ago Soots, Kerttu Moppel, Liisa Pulk, Maarja Mitt ja Katrin Kalma.
  • TÜTi 20. aastapäeva tähistab 10.–13. oktoobrini A-festival Genialistide klubis (Magasini 5) ja Tartu üliõpilasmajas (Kalevi 24).

Allikas: TÜT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles