Päevatoimetaja:
Jens Raavik
+372 739 0371

Fotod: Lõunakeskuses peeti Eesti toidu pidu ja sügislaata

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy

Sünne Valtri koos bändiga esinemas ning sajad inimesed leiba, juustu, kootud sokke ja kodukalja ostmas – nii algas eile Lõunakeskuses Eesti toidu pidu ja ka sügislaat, mis jääb avatuks järgmise nädala laupäevani. Kodumaist kraami toodi ülikoolilinna nii Saaremaalt kui ka Ida-Virumaalt. 

Saaremaa äädikas

Just Saaremaalt tuli oma õunasiidriäädikaga Wösel kohale Taavi Sepp, kes koos abikaasa Katriniga poolteist aastat tagasi äädikat tegema hakkas. Kui varem töötas Sepp meremehe ja laevakaptenina, siis nüüd tegelevad abikaasad aktiivselt perefirmaga.

Sepp rääkis, et kaasa tegi varemigi siidreid ja veine ning vajadus äädika järele tekkis tervislikel põhjustel. Just refluksi ehk kõrvetiste raviks Taavi Sepp õunasiidriäädikat kasutama hakkas. Esialgu lisati seda paari supilusika kaupa veele, nüüd valmistab pere sellest ka salatikastmeid ja tervislikke kokteile. Nii saigi õrnemast poolest äädikameister, peremees tegeleb müügi ja muuga.

Kodumaine hallitusjuust

Kanepi vallas Põlvamaal on kiire aeg, osaühingu Kõlleste Garlic perenaine Vaike Soosaar peab plaani, et lähiajal mulda panna suuremas koguses küüslauku. Täpsemalt neljale hektarile. Küüslaugust meisterdatakse võid, aga ka magusat särtsatust, mis on küüslauguvõrsete ja mee segu – sobivat hästi liha marineerimiseks või ka tervise turgutamiseks. 

Tööd jagub ka Ida-Virumaale Iisakusse, kus õde ja vend Triinu ja Madis Arm teevad Alutaguse juustu, täpsemalt hallitusjuustu. Triinu Arm rääkis, et juustule «istutatakse» külmunud hallitus peale, mis teeb juustu just selliseks nagu tarvis. Kui esimene aasta tegutseti korteri koduköögis, siis kaks viimast aastat valmib juust meiereis. Lisaks juustule oli Alutaguse juustu letil ka sinihallitusjuustu snäkk, see on kõige uuem toode. «Isegi toiduamet ei tea täpselt, mis see on,» rääkis Triinu Arm. Tegemist on külmkuivatatud sinihallitusjuustu tükkidega, mis on üsna intensiivse maitsega. 

Lõunakeskuse sügislaadal on ligi 60 kaupmeest. Lisaks toidule leiab sealt ka näiteks saunamütse, ehteid, kuivaineid ja pimedaks ajaks vajalikke helkureid. 

Märksõnad

Tagasi üles