Tõnis Mägi kiitis filmirežissööri hea tabamuse eest

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Režissööri Priit Pääsukese (vasakult) ja peakangelase Tõnis Mäe vestlust juhtis Tartu Elektriteatri projektsiooni ja programmi eest hoolitseja Siim Angerpikk.
Režissööri Priit Pääsukese (vasakult) ja peakangelase Tõnis Mäe vestlust juhtis Tartu Elektriteatri projektsiooni ja programmi eest hoolitseja Siim Angerpikk. Foto: Sille Annuk

Tartu Elektriteater korraldas 3. oktoobril dokumentaalfilmi «Tõnis Mägi. Vaikus valguses» Tartu-esilinastuse, mille lõppedes tulid kinoliste ette režissöör Priit Pääsuke ja filmi peakangelane. Tõnis Mägi rääkis, et oma 70 eluaasta ja 50 lava-aasta jooksul on ta andnud palju intervjuusid igasugustele väljaannetele ja meediakanalitele, aga Priit Pääsuke on esimene, kes tabas täpselt tema iseloomulikku veidrust ja boheemlaslikku olemust.

«Ma olen filmis ikka päris inimene, mitte mingi väljamõeldud tegelane,» ütles laulja ja laululooja.

Ta on arvamusel, et televisioonis ja raadios on parema tulemuse saamisel seganud ajalimiit. Kui talle tundub, et on jõudnud intervjuus ennast alles soojaks rääkida, öeldakse talle aitäh, et ta tuli, ja head aega.

Pääsuke rääkis Mäele filmi tegemise mõttest viis aastat tagasi. Muusiku juttu oli pärast toimetamist kolm tundi. Monteerimine kestis koos viimistlemisega pool aastat.

Tõnis Mägi rääkis, et film on küll portree temast kui muusika loojast ja esitajast, kuid filmi peategelaseks peab ta oma Hermanni pianiinot. See on saanud 1960. aastatel keldrikorrusel üleujutuses kannatada, kuid korda tehtud. «Ma teen sellega praegu uut plaati,» ütles Mägi.

75-minutilises filmis saavad peale Tõnis Mäe sõna ka tema abikaasa Kärt Johanson ning tütred Liidia ja Mirt, kolleeg Sven Grünberg ja põlisameeriklasest sõber Rupert Encinas ehk Lendav Kotkas. Viimasega tutvus Tõnis Mägi parajasti siis, kui ta valmistus kümme aastat tagasi Eesti draamateatris Merle Karusoo lavastuses «Vihmatants» Istuva Sõnni rolliks.

Film lõpeb Tõnis Mäe lauluga «Kondor», mille saatel libiseb üle ekraani drooniga filmitud lumine mets ja selle kohal sünkjalt pilves taevas.

Filmi esilinastus Tartus 3. oktoobril.
Filmi esilinastus Tartus 3. oktoobril. Foto: Sille Annuk
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles