Kuidas valmistuda homme algavaks Tartu linnamaratoniks?

Lenel Karu
, reporter
Copy
2018. aasta Tartu linnamaraton.
2018. aasta Tartu linnamaraton. Foto: Kristjan Teedema

Sel nädalavahetusel ootab Tartus ees tõeline spordipidu, sest juba homme antakse start kaheksandale Tartu linnamaratonile. Homme on rajale oodata rekordarv osalejaid, üle 4000. Täna õhtul kell 21 võtavad spordisõbrad hoogu Friday Night Run meelelahutuslikul õhtujooksul, mille distants on ligikaudu 4 km. Vahetult enne starti kell 20 tõmbavad meeleolu üles Genka ja Paul Oja kontserdil Raekoja platsil.

Täna õhtul algavale Friday Night Run jooksule saab osalema minna iga spordifänn, olenemata vanusest või varasemast kogemusest. Kokku ületab stardijoone ligi 1500 tervisesportlast. Rada kulgeb peamiselt kesklinnas, aga viib spordisõbrad esimest korda ka Emajõe kallastele ja Supilinna. Tähelepanelik tuleb olla liiklejatel, sest lähipiirkonnas on mõned tänavad umbes tunniks suletud. Rada saab joosta nii ajavõtuga kui ka ilma. Eelmisel aastal võttis sündmusest osa 1243 jooksjat. 

Kõht täis ja põlvpüksid jalga

Homme kell 9.30 antakse Vabaduse puiesteel stardipauk Tartu linnamaratoni põhidistantsile (42 km). Kell 11 lähevad rajale 21 km jooksjad ja kolm tundi hiljem 10 km jooksjad/kepikõndijad. Sel aastal kulgeb linnamaratoni rada nii Tartu teedel ja tänavatel kui Luunja vallas. Raido Mitt, kes on üks 21 kilomeetri distantsi favoriite, iseloomustab Tartu linnamaratoni rada võrdlemisi kiirena ning püüab sel korral kindlustada ühe kindla aja. «Mul on plaanis joosta aeg 1.07.00, mis on ühtlasi MMi poolmaratoni norm. Usun, et jalad on selleks täiesti võimelised, nüüd sõltub sooritus rajast ja ilmast,» rääkis Mitt. Tema sõnul on jooksu eel kõige olulisem õige toitumine ja korralik uni.

Homme püstitab Tartu linnamaraton uue osalusrekordi, tuues kohale rohkem kui 4000 jooksusõpra.

Toit, millega võtab oma 315. maratoni ette Leili Teeväli, on hommikune tatrapudel ja keedumuna ning loomukult vesi. Äratus on planeeritud kella seitsmeks ja ilma kohvitassita kogenud jooksja teele ei lähe. Õigeks riietuseks peab Teeväli homse päeva puhul põlvpükse, sääriseid, pika varrukaga särki ja üht t-särki. Ta on varem jooksnud nii kuumas kui lumelörtsis ning ilm teda enam üllatada ei suuda. 

Tänaseks on selge, et homme püstitab Tartu linnamaraton uue osalusrekordi, tuues kohale rohkem kui 4000 jooksusõpra. Eelmise aasta osales kokku 3754 inimest. Rohkelt kaasaelajaid oodatakse ka lastejooksudele, mis algavad kell 10 Vabaduse Puiesteel. Ühtlasi kulmineerub Tartu linnamaratoniga viies Tartu maratoni Kuubiku hooaeg, mis koosneb kuuest sündmusest: Tartu maraton, Tartu maastikumaraton, Tartu rattaralli, Tartu rulluisumaraton, Tartu rattamaraton ja Tartu linnamaraton.

Homse Tartu linnamaratoni osalejatest silmapaistvamad on Raivo Alla (42 km), Rauno Laumets (42 km), Raido Mitt (21 km), Marion Tibar (21 km), Kaisa Kukk (10 km) ja Olga Andrejeva (10 km). Alla jahib tänavu juba oma neljandat järjestikust Tartu linnamaratoni 42 km distantsi võitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles