Vana haigla võib ametlikult muutuda kivist aja jäljeks (1)

Vilja Kohler
, ajakirjanik
Copy
2017. aasta augustis ja mullu veebruaris põlenud vanast nakkushaiglast saab 25 korteriga elamu.
2017. aasta augustis ja mullu veebruaris põlenud vanast nakkushaiglast saab 25 korteriga elamu. Foto: Margus Ansu

Tartu kesklinnas Lina tänaval viimasel paaril aastal kaks korda põlenud vana nakkushaigla suure peahoone Turu tänava pooleses otsas kasvab söestunud pööningul kõrge hein ja mõni noor kaskki. Nüüd on aastaid kestnud vaidlused Karlova seltsiga lõppenud ning asi sealmaal, et Aleksandri ja Lina tänaval asuva vana nakkushaigla kompleksi omanik Aurorette saab alustada uue elurajooni ehitamist. Millal töö algab, ei ole arendaja veel otsustanud.

Tartu linnavalitsus andis eelmisel nädalal teiste ehituslubade hulgas välja ka loa Aleksandri 32/1 haiglahoone lammutamiseks ja loa Aleksandri 32/1 korterelamu püstitamiseks. Aleksandri 32/1 on nüüd vana nakkushaigla suur peahoone, mille aadress oli varem Lina 6.

Kuigi alal kehtiva detailplaneeringu järgi tuleks vana haigla peahoone säilitada-taastada, pole eksperthinnangu ja täiendava ekspertarvamuse järgi seal enam võimalik suurt midagi säilitada: üle 60 protsendi konstruktsioonidest on hävinud, sh on vundament ja teised konstruktsioonid kaotanud oma tugevuse ning hoone eluiga on ammendunud. Nii seisabki linnavalitsuse otsuses, et hoone taastamine ei ole seetõttu otstarbekas.

Linnavalitsuse otsuse seletuskirjas on öeldud, et vana haigla peahoone asemele uue hoone, kortermaja projekteerimisel on lähtutud detailplaneeringust, arhitektuurivõistluse võidutööst «Aja jälg kivist» ja heaks kiidetud eskiisprojektist. Detailplaneeringu ja ehitusprojekti vahel on erinevus materjalikasutuses – kuna maja tuleb uuesti üles ehitada, siis hoone konstruktsioon ja kogu fassaadilahendus ei ole puidust. «Sinna tuleb vana mahu järgi uus hoone, mille ehitamisel kasutatakse vana maja laudvoodrit, aknaid, piirdeliiste ja muid detaile,» selgitas Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus.

Kolmekorruselisse majja ehitatakse 25 korterit, aga nende valmimisaeg pole veel teada. «Ootasime seda ehitusluba kolmteist aastat, ei ole julgenud ehitus- ja rahaplaane teha,» ütles Aurorette OÜ juhataja Kaimo Sepp. «Huvi on tööd alustada veel sel aastal, aga sada protsenti kindlust pole. Peame partneritega kõik asjad, ka rahaasjad läbi arutama.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles