Aidas hoitud varandusenatuke pani esiisade insenerimõtte tööle

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Puusepp Rein Jürimäe katsus avada Mihkli talumuuseumis leiduva eksemplari eeskujul valmistatud lukku. Selle teeb eripäraseks rauast võti ja asjaolu, et luku koda asub teisel pool ust.
Puusepp Rein Jürimäe katsus avada Mihkli talumuuseumis leiduva eksemplari eeskujul valmistatud lukku. Selle teeb eripäraseks rauast võti ja asjaolu, et luku koda asub teisel pool ust. Foto: Sille Annuk

Turvauste ja fonolukkudega harjunud inimene võib Eesti Rahva Muuseumi (ERM) osalussaali üles seatud näitusel «LuKKsus» esiotsa mõistmatult käsi laiutada: näitus peaks ju olema lukkudest, kuid vitriinides on mingid imelikud puust kobakad! Ent just nende kobakatega hoidsid meie esivanemad oma toidutagavara ja muud väärtuslikku võõra vara himustajate kätte sattumast.

Täpsemalt tutvustab näitus kodalukke, mida kasutati juba muinasajal ja millest igaüks on ainulaadne. Näha on ligi 30 kodalukku ERMi kogudest ning lisaks neile kuraditosinat näituse kuraatori Heidi Solo meisterdatut. Viimaseid saab ka oma käega kõlksutada ning uurida, mismoodi need isevärki lukud siis õigupoolest töötavad.

Kaht ühesugust pole

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles