Ahto Tali hoiab korras Tartu linna teeääri: kolme kuuga 150 kilo prügi

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Tartlane Ahto Tali hoiab oma jalutuskäikudel ja rattasõitudel vabatahtlikult korras üht osa Tartust, peamiselt Raadi linnaosa teeääri ja kergliiklusradu. Ahto Tali ütleb, et see on tema viis võidelda kliimamuutustega ning seista tuleviku ja puhta keskkonna eest.

Piirkond algab Aruküla teest Jõgeva maanteelt ja jõuab välja alla kuni Kroonuaia sillani, mis on umbes kaks kilomeetrit pikk. Sealt liigub Ahto Tali teist teeäärt pidi tagasi, mis teeb samuti kokku kaks kilomeetrit. Ta valvab niisiis umbes nelja kilomeetrit Tartu linna teeääri, aga ka nende teede ümbruskonda ja mõnda parkimisplatsi.

Foto: Ahto Tali

Et ta kodu asub Põllu tänava kutsehariduskeskuse hoone lähedal, saab korda sealne staadiongi.

Umbes kord aastas käib Ahto Tali koristamas jõe teist kallast – Kroonuaia silla juurest kuni Jänese matkaraja alguseni.

Ahto Tali ütleb, et see on tema viis võidelda kliimamuutustega ning seista tuleviku ja puhta keskkonna eest.

«Olen koristamisele kulutanud vaid iseenda vaba aega,» selgitas ta. «Mind väga häirivad prahitükid maas. Isegi konidest olen need kohad puhastanud. Väljaspool kodu toimetamine ja ilusa ilmaga tegutsemine annab mulle suurema kodu tunde. Tunnen end kodus ka siis, kui viibin kodust eemal.»

Ahto Tali tõdeb, et paraku visatakse iga päev maha nii paberit, kiletükke kui ka suitsukonisid. Et tagada puhtus, nagu neil piltidel näha, tuleb tal piirkond läbi kammida iga päev. Kui algul korjas Ahto Tali prügi kilode kaupa, siis nüüd saab ta päevas mõned sajad grammid, vahel siiski terve kilo.

Kolme kuu jooksul on Ahto Tali kogunud umbes 150 kilogrammi prügi ning sellele tööle pühendanud 70 tundi oma ajast.

28. septembril tegi ta sel sügisel viimase tiiru. Ütles, et praegu on kõik taas ilus ja tuttavatel radadel vaatab vastu naeratav loodus.

«Uuesti alustan aprillis,» märkis ta.

Puhtad teeservad.
Puhtad teeservad. Foto: Ahto Tali

Ahto Tali töötab Eesti Postis kirjakandjana. Ta saab peagi 30-aastaseks. Ta huvid on rattasõit ja kunst ning ta on autistliku omapäraga, mis muudab ta tajud teravamaks, kui need on paljudel teistel inimestel. Lisaks on tal kodanikujulgust ja oskust oma ideid ellu viia.

Ahto Tali on lõpetanud Herbert Masingu kooli ning esinenud oma piltidega paljudel kunstinäitustel, hämmastades vaatajaid filigraanse oskusega pliiatsi ja värvidega ümber käia.

A1 formaadis töö, mille loomiseks on Ahto Talil kulunud 145 tundi 91 päeva jooksul. Kriipsukeste ehk täpikeste arv pildil on 202 000. «Pilt võtab kokku ettekujutuse kogu minu kunstist ja elust,» märgib ta selle juures.
A1 formaadis töö, mille loomiseks on Ahto Talil kulunud 145 tundi 91 päeva jooksul. Kriipsukeste ehk täpikeste arv pildil on 202 000. «Pilt võtab kokku ettekujutuse kogu minu kunstist ja elust,» märgib ta selle juures. Foto: Ahto Tali
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles