Tartus avatakse ümbermaailmareisil sündinud fotode näitus

Tartu Postimees
Copy
1. oktoobril avatakse Eesti trüki- ja paberimuuseumi galeriis Anne Rudanovski fotonäitus «Seal, kus me kohtusime».
1. oktoobril avatakse Eesti trüki- ja paberimuuseumi galeriis Anne Rudanovski fotonäitus «Seal, kus me kohtusime». Foto: Erakogu

1. oktoobril avatakse Eesti trüki- ja paberimuuseumi galeriis Anne Rudanovski fotonäitus «Seal, kus me kohtusime». Eksponeeritud fotod on üles võetud Rudanovski pool aastat kestnud ümbermaailmareisi jooksul.

Poole aastaga läbis Rudanovski 13 riiki: Iisrael, Egiptus, India, Nepaal, Indoneesia, Austraalia, Hiina, Korea, Jaapan, Vietnam, Kambodža, Tai ja Mehhiko. Pildistamiseks kasutas ta Sony a7 II kaamerat ja 50 mm normaal-fiksobjektiivi.

Näitus viib vaataja reisile, aga mitte ainult maailma eri kontinentidele geograafilises ruumis, vaid ka mõttemaailma, kus elu annab sulle rohkem kui ühe võimaluse. Fotodelt avanev väärtustatud hetkede kogum on autorit isiklikult puudutanud. Kõigi fotodel olevate inimestega on suheldud, keelebarjääri purustasid naeratus või kehakeel. Lõpptulemusena fotodest tekkiv üldistus räägib austusest elu vastu ja on pigem igaviku poeesia kui dokumentatsioon. 

Rudanovski hinnangul pakub näitus äratundmisrõõmu paljude elualade esindajatele. «Kui sellele fotopõhisele kunstinäitusele satuks teadlane, vaataks ta fotosid ja ütleks, et tegu on antropoloogilise uurimusega. Ta märkaks piltidel erinevate rasside esindajaid linnadžunglis ja külamelus, võrdleks näiteks India ja Tai religioosseid kombeid, kohalikku käsitööd, iseäranis paberitegijaid. Seevastu poeet leiaks  näituselt hingepärleid, millest uneledes mõtiskleda. Tema silm peatuks Kambodža Ankor Wati iidsetel varemetel ja kiviskulptuuride keskel mõttesse vajunud tütarlapsel, Mexico City noorukestel kitarridega tänavamuusikutel, kellest üks ootab triibulises sokis oma viksitavat esinemiskinga. Tänavafotograafia! annaks kunstitudeng oma otsustava hinnangu. Juhuslik näitusekülastaja vaatab ja mõtleb, et näe, tunnen ära, mis pildil on. See ju Jaapani geiša seal, haa! Kas hiinlastel ikka viisnurk otsa ees? Talle meeldib, et maailm on värviline ja vaatab talle/sellele sügavalt silma.»

Näitus «Seal, kus me kohtusime» avatakse Eesti trüki- ja paberimuuseumi galeriis 1. oktoobril kell 19 ning jääb avatuks 17. novembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles