Ülikooli peahoone seest ja väljast kolme sajandi kunstis

Krista Piirimäe
, kunstiajaloolane
Copy
Leili Muuga maali «Keemik Dmitri Ivanovitš Mendelejev tervitab Tartu ülikooli 100. aastapäeval» (1953, paremal) kõrval ripub vaheseinal Elmar Kitse «1. mai aktus Tartu riikliku ülikooli aulas» (1945) ja omakorda selle kõrval on sama maali kavand.
Leili Muuga maali «Keemik Dmitri Ivanovitš Mendelejev tervitab Tartu ülikooli 100. aastapäeval» (1953, paremal) kõrval ripub vaheseinal Elmar Kitse «1. mai aktus Tartu riikliku ülikooli aulas» (1945) ja omakorda selle kõrval on sama maali kavand. Foto: Laila Kaasik

Kogu Tartu majadest on tähtsaim loomulikult ülikooli peahoone, mida on olnud võimalik lihtsalt imetleda ja ka kunstis edasi anda kolmel sajandil. Ülikooli kunstimuuseum on koostanud sellel teemal näituse.

Mul on siiani meeles minu esimene kohtumine peahoonega 1964. aasta suvel. Ma lähenesin talle mööda Ülikooli tänavat ja suhteliselt madalate majade vahelt ootamatult avanev vaade heledale, justkui nõukogude saastast puhtaks pestud suursugusele hoonele oli kui ilmutus. Harduses astusin sammaste vahelt sisse. Koridoridest õhkus akadeemilist aurat.

Sealsamas tarkusetemplis on avatud eestikeelse ülikooli 100. aastapäeva tähistamiseks peahoone piltidest näitus. Üle Eesti on kokku kogutud seda maja väljast ja seest kujutavaid kunstiteoseid, lisaks arhitekt Johann Wilhelm Krause eskiisid, kokku 42 eksponaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles