Tartu võtab metsateadlaste kingitud jõulupuu vastu

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartule jõulupuuks pakutav kuusk kasvab Järvseljal.
Tartule jõulupuuks pakutav kuusk kasvab Järvseljal. Foto: Kaie Ein

Maaülikooli metsateadlaste pakutud  Järvselja kuusk sobib Tartu jõulupuuks, selle kõrguseks raeplatsil jääb umbes 18 meetrit, kui just kohale vedamiseks pole vaja puud veel lühendada, ütles Tartu haljastusteenistuse peaspetsialist Inga Kiudorf.

Tartu linna esindajad on nüüdseks puu üle vaadanud  ja viimane mure selle kuusega on, et kas see mahub ikka kitsast teed pidi kogu pikkuses läbi.

«Seal on nii järsud kitsad keeramised, peame nüüd oma firmade käest küsima, et nad läheksid vaatama, kas kätte saab,» rääkis Kiudorf.

Kuuse kõrguseks mõõdeti nüüd 21,4 meetrit, aga Kiudorfi sõnul tuleb alt umbes 2,5 meetrit maha võtta juba selle pärast, et kasvupaigas on puult kärbitud tee kohale küündivaid oksi, võras on auk. Umbes meeter puu tüve läheb raeplatsil maa sisse «kuusejalga».

Kuusk on käbirikas ja Kiudorfi sõnu on põhjus loota, et suurem osa käbisid peab linnasõidu vastu. Kuuse tihendamise vajadust praegu näha ei ole, viimastel aastatel ongi valitud selline puu, mis kohe sobiks. Iseasi, kui mõnd veoga katki läinud oksa peab parandama.

Maaülikooli metsateadlased pakkusid Järvselja kuuske Tartule kingiks, märkima Eestis kõrgema metsandushariduse andmise lähenevat sajandat sünnipäeva, ühtlasi Järvselja metsade õppemetsadeks taotlemisest sajandi möödumist. Vähetähtis pole ka see, et tänavu langeb esimene advent 1. detsembrile, mil Eesti rahvusülikool saab saja aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles