Jaan Tooming toob vaatajate ette Kaupo ja Lembitu kohtumise

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Kaupo (vasakult, Nero Urke) kohtub Lembituga (Kristo Viiding).
Kaupo (vasakult, Nero Urke) kohtub Lembituga (Kristo Viiding). Foto: Gabriela Liivamägi

Lavastaja, näitleja ja kirjanik Jaan Tooming (73) tähistab oma lavastajategevuse 50. aastapäeva sellega, et toob Eesti Rahva Muuseumi ja Toomteatri koostöös ERMi teatrisaalis vaatajate ette «Kaupo ja Lembitu». Esietendus on täna õhtul.

Lavastus põhineb poliitiku, rahandustegelase ja kirjaniku Leo Bodo Sepa (1892 - 1941, pseudonüüm Rein Sarvesaare) näidendil «Kaupo», mille ta kirjutas aastal 1937. Näidend tuleb lavale nüüd esimest korda. Kavalehel on avaldatud autori artikkel «Ajaloolisi andmeid ja kokkuvõtteid», mis on dateeritud 82 aastat tagasi oktoobris.

Koos Jaan Toomingaga heli, kostüümi ja lava kujundanud Anne Türnpu teatel toimub tegevus 13. sajandil Eesti- ja Liivimaal, põhisündmuseks liivlaste ristitud vanema Kaupo (Nero Urke) ja Lõhavere vanema Lembitu (Kristo Viiding) fiktiivne kohtumine. Tegemist on maailmavaadete põrkumisega, mis põhjustab ajaloo kulgemise meile teadaoleval moel.

Lavastus seob 1937. aastal kirjutatud aktuaalse ideestiku tänapäevaga ning on mõeldud kõigile, kes tunnevad huvi mineviku vastu ja valutavad südant Eesti tuleviku pärast.

Lõhavere taaratarga osas on vaatajate ees Margus Mikomägi. Ta on teinud lavastamisest märkmeid ja rääkis imetlusega, kui heas hoos on praegu jätkuvalt tugeva tundliku maailmanägemisega Jaan Tooming. «Jaan tahtis seda lavastust teha juba 40 aastat tagasi, aga kogu aeg tuli midagi muud ette,» lisas Mikomägi. «Nüüd saab ta vaevast lahti!»

Näitlejana on laval ka Anne Türnpu (poolpime eit), Tõnis Mägi (misjonär Peetrus Kakevaldus), Kristjan Sarv (ordumeistri abi, ristirüütel Rodolf) jt.

Tõnis Mägi on misjonär Peetrus Kakevalduse rollis.
Tõnis Mägi on misjonär Peetrus Kakevalduse rollis. Foto: Gabriela Liivamägi

«Kaupo ja Lembitu» esietendus on täna kell 19 ERMi teatrisaalis, järgmised etendused 20. septembril ning 5., 19. ja 20. oktoobril.

Samas saalis saab vaadata samuti Jaan Toominga lavastust «Jumalad on maal!!!», mis põhineb vepsa eepose «Virantanaz» ainetel ja esietendus 25. augustil. Järgmine etendus on 21. septembril.

Jaan Toominga esimene lavastus, August Kitzbergi näidendi «Enne kukke ja koitu» (ilmus raamatuna Tartus aastal 1919) aineline «Laseb käele suud anda» esietendus Vanemuises 14. detsembril 1969.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles