Teadlaste Öö festival keskendub katsetele

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Mai lõpus istutati Ahhaa katusele Teadlaste Ööd silmas pidades kolm kõrvitsataime. Teadusfestivali peakorraldaja Anna-Liisa Ingveri sõnul loodeti küll kogukamat saaki, ent kõrvitsapirukad 27. septembril siiski küpsetamata ei jää.
Mai lõpus istutati Ahhaa katusele Teadlaste Ööd silmas pidades kolm kõrvitsataime. Teadusfestivali peakorraldaja Anna-Liisa Ingveri sõnul loodeti küll kogukamat saaki, ent kõrvitsapirukad 27. septembril siiski küpsetamata ei jää. Foto: Laila Kaasik

Tänavuse Teadlaste Öö üritused on peamiselt koondunud järgmisele nädalale, ent Tartus saab festival alguse juba täna õhtul, kui Krempli kohvikus arutletakse ülekaalu geneetika teemadel.

Teadus- ja maailmakohviku vormis peetavaid arutelusid jagub ka järgnevatele päevadele. Festivali peakorraldaja Anna-Liisa Ingveri sõnul ei ole kohvikud mõeldud ainult kuulamiseks, vaid sõna saavad sekka öelda kõik soovijad. Lisaks geneetikale käsitletakse kohvikutes päevakajalisi kliima- ja kasvuhoonegaaside teemasid, samuti visatakse õhku intrigeeriv küsimus, kas tubakas saab olla ka kasulik.

Pauku saab, absoluutselt, lubas Anna-Liisa Ingver

Bernoulli pall

Teadlaste Öö ajal avavad järgmisel nädala uksed ka mitmed teaduspõhised ettevõtted, mis olid Ingveri sõnul rõõmuga nõus oma tegemisi huvilistele tutvustama. «On põnev näha, kuidas mingid asjad jõuavad meieni. Tihti lihtsalt arvatakse, kuidas miski toimib, kuid nüüd saab ise katsuda, proovida ja järele uurida. See ongi teadusfestivali eesmärk,» selgitas ta.

Kui arutelud kohvikutes ja ettevõtete väisamine peaks mööduma pigem rahulikumas õhkkonnas, siis teisalt jagub festivalile ka uhkelt kärtsu ja mürtsu, sest seekordne teema on eksperimendid. «Pauku saab, absoluutselt,» lubas Ingver reporteri ebaoriginaalsele küsimusele vastates.

Ent eksperimendid ei tähenda üksnes pauku ja tossu. Tartu kõige suurejoonelisem katse peaks aset leidma 26. septembri õhtul kell kuus keskkatlamaja korstna kohal, kuhu pannakse Ahhaa teaduskeskuse eksperimendi korras hõljuma ligi kuuemeetrise läbimõõduga Bernoulli pall. Siiski, sõltuvalt tuuleoludest võib katse ka edasi lükkuda, kuid Ingveri sõnul soovitakse see Teadlaste Ööl igal juhul ära teha. Kui plaanid muutuvad, antakse sellest sotsiaalmeedia kanalites kiirelt teada.

Katsed tulega

Mõistagi ei piirdu festival üksnes Tartuga. Maakonnas tehakse põnevaid eksperimente ka Elva gümnaasiumis ja Tartu ülikooli observatooriumis Tõraveres, samuti avab aastase vahe järel Teadlaste Ööl uksed jääajakeskus Äksis. Seal eksperimenteeritakse ürgajaga, täpsemalt otsitakse vastust küsimusele, kuidas tegid tuld meie kauged esivanemad.

Jääajakeskuse tegevjuht Sigrid Sepp selgitas, et juhendaja abil proovitakse erinevaid tulesüütamisviise, samuti tutvutakse puuliikide soojusjuhtivusega. Üritus toimub tuleohutuse kaalutlustel õues ning ilmast end segada ei lasta. «See teebki asja põnevamaks,» rõhutas Sepp. «Ega ürginimenegi ilma muuta ei saanud.»

Samuti toimuvad parvesõidud Saadjärvele, kus räägitakse järve kohta käivaid legende. Kuulsate Kalevi poegade lingukivide kõrval olevat Saadjärve põhjas kirik. Kas see tõepoolest nii ka on, saab selgeks juba üks päev rohkem kui nädala pärast.

NOPPEID KAVAST

  • 23., 24., 25.9 teadusküllased rongireisid Tartu-Tallinna ja Tallinna-Tartu reisirongides
  • 23.09 kl 14.30–16 «Ettevõttele külla!», Fortum Tartu
  • 24.09 kl 15–16 «Ettevõttele külla!», Fractory
  • 25.09 kl 15.30–16.30 «Ettevõttele külla!», Hedgehog
  • 26.09 kl 14–16 «Ettevõttele külla!», Tartu vangla
  • 26.09 kl 17–20 Tartu orienteerumismäng
  • 26.09 kl 18–19 Ahhaa eksperiment: Bernoulli pall
  • 27.09 kl 14–15 «Ettevõttele külla!», Pipedrive
  • 27.09 kl 18–21.30 eksperimendid ja imeravimid keemiku pilgu läbi TÜ Chemicumis
  • 27.09 kl 18–21 lõbusad teaduskatsed Elva gümnaasiumis
  • 27.09 kl 19–22 kosmoseteadus TÜ observatooriumis Tõraveres
  • 27.09 kl 19–21 ürgaja eksperimendid jääajakeskuses Äksis
  • 27.09 kl 19–01 XPRMNT Ö2: teadlaste öö Ahhaas
  • 28.09 kl 12 Ahhaa suur eksperiment nr 2: miks õun ülespoole ei kuku?
  • 28.09 kl 12–16 muutunud kehad muutuvas keskkonnas ERMis
  • 29.09 kl 11–19 avasta DNA võlumaailm Ahhaas

Kogu programm: teadlasteöö.ee/kava.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles