Spetsialistidel pead koos: kuidas kaitsta lapsi meditsiinilise kiirguse eest

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli kliinikumi radioloogiakliiniku juhataja Pilvi Ilves seisab kõige uuema ja võimekama kompuutertomograafi kõrval, millega tehakse ööpäevas ligi 50 uuringut.
Tartu ülikooli kliinikumi radioloogiakliiniku juhataja Pilvi Ilves seisab kõige uuema ja võimekama kompuutertomograafi kõrval, millega tehakse ööpäevas ligi 50 uuringut. Foto: Laila Kaasik

Radioloogiliste uuringute vajalikkuses ei kahtle tänapäeval keegi. Need on tarvilikud patsiendile, kelle haigus nõuab kiiret ja ülimalt täpset diagnoosi, et arst võiks teha õige raviotsuse ning päästa inimese elu.

Radioloogilised uuringud tulevad appi siis, kui muudest kliinilistest vahenditest ja laboratoorsetest analüüsidest ei piisa haiguste diagnoosimiseks.

Kompuutertomograaf kombineerib näiteks tuhanded mitme nurga all tehtud röntgenipildid, mille alusel võimsad arvutid koostavad ristlõikelise pildi inimese keha kõigist kudedest ja organitest. Mida uuemad on radioloogilised seadmed, seda ohutumad need on. Ometi on kompuutertomograafia uuringud elanikkonnale põhiline meditsiinilise kiirguse allikas.

Magnetresonantstomograafia kasutab inimese elunditest ja kudedest pildi saamiseks tugevat magnetvälja, raadiolaineid ja arvutit. See on ohutu meetod, kuid pildi tegemine võtab kaua aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles