Tartu ülikool hoiab maailma parimate ülikoolide tihenevas konkurentsis kõrget kohta (3)

Tartu Postimees
Copy
Tartu ülikooli peahoone.
Tartu ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu

Maailma mainekaimaks ülikoolide edetabelite koostajaks peetav ajakiri Times Higher Education (THE) avaldas eile maailma parimate ülikoolide värske pingerea. 2019. aasta edetabelis püsib Tartu ülikool endiselt 301.–350. kohal, ehkki üldiselt iseloomustab Euroopa ülikoole langussuundumus.

2004. aastast ilmuvat THE tabelit peetakse maailma mainekaimaks ja objektiivseimaks ülikoolide pingereaks, kus kõrvutatakse maailma teadusülikoole kõigi peamiste tegevusalade kaupa. Pingerea koostamisel võetakse arvesse 13 tulemusnäitajat, mis on koondatud viide rühma: õpikeskkond (30% üldhindest), teadus (30%), teadustulemuste mõjukus (30%), tulu ettevõtetega sõlmitud lepingutest (2,5%) ja rahvusvahelisus (7,5%).

Tartu ülikooli rahvusvahelise koostöö peaspetsialisti Lauri Randveeri sõnul mängib meie paigutuses suurimat rolli just teadustulemuste mõjukus. «Nagu varasematel aastatel, on tuuleks alma materi purjedes viidete arv ühe publikatsiooni kohta, mille poolest oleme lausa 216. kohal,» selgitas ta.

Arendusprorektor Erik Puura sõnul ei keskendu ülikool oma arengukavas ja tegevuses edetabelikohtade püüdmisele, kuid loomulikult on hea saada kinnitust, et ülikool on oma positsiooni säilitanud. «Meid teatakse ja tunnustatakse rahvusvaheliselt üha enam ning just meie teadlaste mõjukus on kindlustanud meile edetabelis tugeva koha,» rääkis Puura.

«Tartu ülikool on kogu Eesti kaubamärk, mille abil oleme saavutanud maailmas suure tuntuse targa ja haritud riigina,» lisas arendusprorektor. Siiski juhtis Puura tähelepanu ka kõrghariduse rahastamise tõsistele probleemidele: «Kui vaadata riigi panust teadusesse ja kõrgharidusse, siis on järgnevate aastate kriitiline küsimus see, kas me suudame praeguseks saavutatud kõrget taset ka edaspidi hoida.»

Edetabeli tänavuaastast väljaannet koostades reastas THE 1300 maailma parimat ülikooli.

Edetabeli tipus troonib Oxfordi ülikool, teisel kohal on California tehnikakõrgkool ja kolmandal kohal Cambridge’i ülikool.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles