Sibulatee puhvetite päev teeb kummarduse sibulapirukale

Kaspar Koort
, ajakirjanik
Copy
Stiilinäide: Kolkjas asuva Kostja sibulatalu sibulapirukad. 
Stiilinäide: Kolkjas asuva Kostja sibulatalu sibulapirukad. Foto: Eero Vabamägi

Eeloleval laupäeval avavad külalistele oma uksed Peipsiveere 23 kodust söögikohta. Neljandat korda toimuval Sibulatee puhvetite päeval tõstetakse eriliselt au sisse piirkonna üks kulinaarsetest hittidest – sibulapirukas.

Nimelt valib asjatundjatest koosnev žürii puhvetite päeval esimest korda Sibulatee parima sibulapirukameistri. Kolmapäeva ennelõunase seisuga on konkursil osalemas vähemalt kümme kodupagarit. Peamiselt on nad Peipsi äärest Kolkjast-Varnjast, kuid mõned küpsetajad on pärit ka sisemaa poolt.

«Soovime rohkem kaasata kohalikke elanikke, et nad näeksid, et on meie jaoks olulised ja väärtuslikud,» põhjendas MTÜ Sibulatee eestvedaja Liis Lainemäe pirukavõistluse ellukutsumist. «Et piirkonda tuntakse just sibula järgi, oli sibulapiruka konkurss väga loomulik valik.»

Puhvetite päeval osalevad söögikohad on laiali pillutatud tervele Sibulateele. Puhveteid on Koosal, Varnjas, Kasepääl, Kolkjas, Alatskivil, Palal, Kadrinas, Kokoral, Haavakivil, Torilas ja Ninal. Tartu poolt tulles asub esimene puhvet Varal, päris mitu söögikohta ootab külalisi aga otse Peipsi järve kaldal.

Kohalike hõrgutiste pakkumise kõrval on suurt tähelepanu pööratud kõrvalprogrammile. Toimuvad kontserdid, Ninal Kalamehe talus saavad lapsed pidada aardejahti, Varnjas Mesi Tare puhvetis on külas kirjanik Vahur Afanasjev ning Pala endises vallamajas selguvad vankriratta hoidmise võistlusel Sibulatee tugevaim mees ja naine. Päev kulmineerub piduõhtuga Kadrinas Pulli tallis.

Puhvetid on laiali pillutatud tervele Sibulatee piirkonnale.

Et külalised ei piirduks vaid ühe-kahe puhvetiga, saab söögikohtades jagatavale puhvetikaardile koguda templeid. Vähemalt seitsmes puhvetis käinud inimesed osalevad loteriil, kus võib võita auhindu, mille on välja pannud nii söögikohad kui ka Sibulateel tegutsevad ettevõtted.

Varasematel kordadel on puhvetite päeval osalejate arv jäänud 5000 ümber ning Liis Lainemäe sõnul on see ka üsna paras hulk veerandsaja einelaua peale. Lainemäe rõhutas, et üritus toimub iga ilmaga ning puhvetipidajad on võimaliku vihmasajuga arvestanud.

Korraldajate soovitused puhvetite päevaks:

·        Puhvetid on avatud kell 10-19. Tartule lähim Varaka Mammi Sahver töötab kella 9-st.

·        Vali enne välja puhvetid, kuhu jõuda soovid ja vaata millist teed mööda on sinna hea sõita.

Kõikidesse puhvetitesse sa tõenäoliselt ühe päevaga ei jõua.

·        Kaasa kindlasti sularaha! Puhvetites saab tasuda vaid sularaha eest.

·        Paljudest puhvetitest saab ka koju kaasa osta: sibulaid, hoidiseid, kartuleid, mett jne.

·        Jooksev info puhvetite olukorra kohta (kui näiteks kusagil on toit lõppenud), ilmub sündmuse FB lehele.

·        Varnjas, Kasepääl, Kolkjas ja Ninal on liiklemiseks kitsad külatänavad. Ole palun ettevaatlik, ära pargi kohalike väljasõiduteid kinni ja parkige palun vaid ühte äärde. Vastasel korral ei mahu liikuma.

·        Varnjas on üks teelõik ühesuunaline (Varnjast Kolkja suunal), on ajutised liiklusmärgid.

·        Soovitame alla laadida Google Map kaardi puhvetitega http://tiny.cc/spp2019, töötab kaart ka NaviCup äppis.

·        Avatud on ka kohalikud muuseumid: Alatskivi loss, Kolkja vanausuliste muuseum, Liivi muuseum, Alatskivi looduskeskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles