Volikogu teeb lõpuks tiigrihüppe

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Tartu linna­volikogu hakkab digitaalselt hääletama. Volikogu kantselei peaspetsialist Aune Rumm tutvustas selleks soetatud arvuteid.
 
Tartu linna­volikogu hakkab digitaalselt hääletama. Volikogu kantselei peaspetsialist Aune Rumm tutvustas selleks soetatud arvuteid.  Foto: Sille Annuk

Tartu volikogu hääletab homme peetaval hooaja avaistungil esimest korda elektrooniliselt. Selle tulemusel muutub häälte lugemine kiiremaks, teisalt aga – ja see on volikogu kantselei peaspetsialisti Aune Rummi sõnul peamine põhjus, miks uut süsteemi on tahetud – saab edaspidi nimeliselt kirja panna, kes kuidas hääletas.

Seni on volikogu protokollides kirjas üksnes arvuliselt, kui palju oli poolt- ja kui palju vastuhääli. Näiteks kuulsa ja pikale veninud tselluloositehase eriistungi puhul polegi täpselt teada, kes volinikest lõpphääletusel käe tõstsid.

Salajastel hääletustel antakse Tartu volikogus vähemalt esialgu oma hääl sedeliga. «Volikogu saab hääletusi salajaseks kuulutada seaduse alusel, enamasti on hääletused ikka avalikud ja elektrooniliselt edaspidi ka nimelised,» selgitas Rumm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles