Tartu eelarvesse jõuab kaks opositsiooni parandust

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Sille Annuk

Tartu kaks opositsioonierakonda tegid tuleva aasta linnaeelarve kohta ühtekokku 39 parandusettepanekut, kuid linnavalitsus toetas osaliselt vaid kaht neist.

Toetuse said Keskerakonna ettepanekud anda lasteaedadele päästeameti ettekirjutuste täitmiseks 5000 eurot ning samal eesmärgil veel 10 000 eurot.

Ettepanekud on loendatud eraldi, sest katteallikas on erinev. Esimesel juhul pakkus erakond katteallikaks üksikisiku tulumaksu laekumise prognoosi suurendamise, teisel juhul tippjuhtide töötasu kulu vähendamise. Erakond ütles kommentaariks: «Eelmine volikogu istung näitas veenvalt, et on võimalik vähendada abilinnapeade arvu ühe võrra.»

Katteallika kohta käivaid ettepanekuid linnavalitsus ei toetanud, märkides muu hulgas: «Linnavolikogu otsusega on linnavalitsus kinnitatud viieliikmelisena ja linnavolikogul pole võimalik eelarvega ette näha linnavalitsuse liikmete arvu vähendamist.»

Keskerakond kõige usinam

Keskerakond tegi ühtekokku 24 ettepanekut 294 161 euro eest, mille katteks oli ühelt poolt tulude prognoosi suurendamine ja teisalt valitsemiskulude kärbe, kuid ülejäänutele oli linna vastus ei.

Ei kõlas ettepanekule suurendada põhikoolilõunate toetust sendi võrra toidupäeva eest, kulu olnuks 17 706 eurot.

Ei sai ka ettepanek suurendada kulutusi sildade remondiks 20 000 euro võrra. Keskerakond leidis, et viimased andmed sildade seisundi ja remondivajaduse kohta on muret tekitavad ja on vajalik pidurdada nende lagunemist enne, kui juhtub avarii või remondivajadus suureneb.

Ei kõlas ka ettepanekule suurendada linnavalitsuse reservfondi kärpimise arvel toetusi noorsoo- ja spordiprojektidele 150 000 euro võrra. Samuti soovile anda pimedate juhtkoerte toidutoetust 3000 eurot. Linnavalitsus ütles, et selline toetus juba läheb kaheksale juhtkoerale, aastas umbes 2500 eurot.

Sotsiaaldemokraatlik erakond esitas 15 ettepanekut, kõik jäid linnavalitsuse toetuseta. Ettepanekud oleksid suurendanud eelarve mahtu 6,2 miljoni euro võrra. Peamiselt saastekvootide müügist saadava raha abil linna hoonetesse Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi tehtavate investeeringute linnaeelarvesse sissekirjutamise tõttu.

Linnavalitsus vastas kvoodiraha kohta esialgu, et see kantakse ületuleva aasta eelarvesse vastavalt sõlmitud lepingutele ja tehtud töödele.

Kaalumise koht

Abilinnapea Argo Annuk ütles aga läinud nädalal, et see seisukoht ei ole veel lõplik, sest pealinnast on tulnud vastakaid seisukohti. Eile täpsustas ta, et kvoodiraha ikkagi kirjutatakse eelarvesse sisse ühe reana, millel on 4,7 miljonit eurot. See kasvatab seni 119,4 miljoni euro suurust eelarvet märgatavalt.

Toetust ei saanud ettepanek suurendada lasteaedade personalikulusid, sest praegu ei ole töötasufondis arvestatud lasteaiaõpetajate haigestumise, nädalase lisapuhkuse, seadusejärgse täiendusõppe päevade ja tasemekoolituse õppepuhkuste ajal asendajatele makstava töötasuga.

Linnavalitsus viitas eitust põhjendades, et järgitakse varasemat praktikat.

Toetust ei saanud ka ettepanekud suurendada koolide majandamiskulusid uue õppekava rakendamise kulude katmiseks. Põhikoolidele soovitasid sotsid selleks ette näha 3000, gümnaasiumidele 17 000 eurot.
Linnavalitsus ise tegi neli ettepanekut, millest üks puudutab Anne noortekeskuse rajamise tänavu kasutamata raha nihutamist tuleva aasta eelarvesse ja kaks on pigem tehnilised.

Küll aga teeb linn ettepaneku suurendada teede ja tänavate sulgemismaksu laekumise prognoosi 22 500 euro võrra, kuivõrd tänavu on selle maksu laekumine suurenenud.

Sellest rahast läheb 15 000 eurot haridusasutuste ettekirjutuste täitmiseks, nagu Keskerakond ette pani, 5000 eurot Tartu esinduskollektiividele saavutustoetuste maksmiseks ja 2500 eurot Tartu Laste Turvakodu investeerimiskulude katteks.

Linnavalitsuse seisukohad ei ole volikogule siduvad, kuid enamasti järgib koalitsioon neid volikogus parandusettepanekuid läbi hääletades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles