Galerii: vanemuislased pakkusid kodukohvikutes head ja paremat

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy

Vanemuise ooperisolist Simo Breede peatub koduaia värava juures, avab auto pagasiluugi ja tassib plastkanistrid värskelt pressitud kuldrenetimahlaga garaaži. Sealjuures möödub ta head ja paremat täis lauast, mille taga sel hetkel müüb tema kolleeg Karmen Puis eakate tartlaste paarile Rasmuse viineriplönni ja Pirjo kadentsi. Ooperikohvik on avatud olnud vaid veerand tundi.

Ooperikohvik aadressil Viljandi mnt 49 on üks kümnest vanemuislaste kodukohvikust. Need tegutsevad teatri 150. hooaja alguse puhul vaid täna.

Rasmuse viineriplönn on küpsetis, mille on teinud ooperisolist Rasmus Kull. Ta on tulnud kohvikusse vähemalt päeva alguses kogu perega.

Pirjo Kadentsi on küpsetanud ooperisolist Pirjo Jonas. «Kas panen rohkem tuhksuhkrut?» küsib ta leti ette astunud halli habeme ja prillidega mehelt.

Menüüs värava juures on Pirjo Kadentsil pikem nimi: Pirjo Kadents Läbi Elu (vegan) ehk kaneeline õunakook. Veel on Ooperikohviku menüüs Simo kringel, pizza di Simone, Karmeni ploomikook, Karmeni kukeseene-quiche, Rasmuse paksud vahvlid (nõudmiseni). Kõik toidud maksavad kolm eurot ja joogid ühe euro.

Pildistamine ja aariate tellimine

Menüüs on kirjas seegi, et kohvikupidajatelt saab tellida aariaid, millest igeühe eest tuleb välja käia 50 eurot. Lauljate pildistamine on samuti maksuline: foto Karmen Puisiga 63 eurot ja Pirjo Jonasega samuti 63 eurot, Simo Breedega 40 eurot ja Rasmus Kulliga 13 eurot ja 30 senti.

Miks nii kallis? Seletus on samuti menüüsse üles tähendatud: «Kohvikust saadud tulu läheb heategevuseks.»

Kuidas maitseb? Kahekesi kesklinnast tulnud Karl Räis ja Helina Räbus on söömise just lõpetanud ning joovad parajasti kohvi ja piparmünditeed. «Kringel oli hea ja quiche oli ka hea,» ütles paari meespool.

Simo Breede avaldab samal ajal ühele kohvikukülastajale saladuse, miks on tema kringel nii maitsev: ei tohi kokku hoida millegagi, alates võist ning lõpetades õuna, martsipani, šokolaadi ja pähklitega. «Kui see kõik kokku panna, ei saagi kringel halvasti maitseda,» ütles ta.

Samal ajal Tähtveres

Samal ajal maiustab kümmekond naabermajadest tulnud kundet õuekohvikus Vikerlased, mis tegutseb Tähtveres aadressil Vikerkaare 11. Letile on pandud head ja paremat, mille on valmistanud vanemuislased eesotsas lavastusala produtsendi Maarja Libaga. Kohviku nimi tuleneb tema vanaema elust ja tegevusest.

«Mu vanaema Elsa Lamp, kes siin majas kunagi elas, laulis Vanemuises paljudes peaosades,» selgitab ta. «Vikerlased tundus õige nimi, sest me oleme ju Vikerkaare tänavas ja ta laulis ka ooperis «Vikerlased».»

Aialippidele kinnitatud alusel saab vaadata rohkete fotode ja mõne kavalehe väljapanekut. Kõik need on seotud kunagise vanemuislase lavaloominguga.

Maarja Liba kõrval leti taga teenindavad saabuvaid kohvikulisi elukaaslastest näitlejad Linda Kolde ja Veiko Porkanen. Nad on küpsetanud sidrunise suvikõrvitsakoogi. Oma panuse Vikerlaste menüüsse on andnud ka kostüümiala ja rekvisiidiala esindajad.

Kodukohvikud ka Ülejõel

Lisaks Ooperikohvikule ja Vikerlastele tegutses täna veel kaheksa vanemuislaste kodukohvikut: Galeriikohvik (Õie 21), Pirukate Peaproov (Hurda 33), Viies Vaatus (Lembitu 1), Jaapani kohvik (Ranna tee 1a), Kitzburger (Kitzbergi 2), Müürikohvik (Jaama 10), Kolmanda Korruse Korvikohvik (Raatuse 63) ja Lehelinnu kohvik (Lehe 14).

Vanemuislaste kodukohvikulisel tegevusel oli väga tugev konkurent. Nimelt on täna ka Ülejõe kodukohvikute päev, ainult et vanemuislased lõpetasid kavakohaselt kell 15, ülejõelased aga plaanivad tavatule toitlustamisele joone alla tõmmata kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles