Legendaarne burksiputka kolis üle tee (1)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Võru-Aardla ristmikul asuv kiirtoidukoht Sirius kolis teisele poole teed. Nagu näha, on sööjad uue koha omaks võtnud.
Võru-Aardla ristmikul asuv kiirtoidukoht Sirius kolis teisele poole teed. Nagu näha, on sööjad uue koha omaks võtnud. Foto: Margus Ansu

Sirka, õige nimega Sirius on kiirsöögi pakkujana Tartus tuntud kaubamärk juba 1993. aastast. Nende söögiputkasid on kolm, neist kõige vanem, mis asub Võru-Aardla ristis, pidi kolima üle tee Võru ja Aardla tänava nurgale.

Putka tuli ära kolida põhjusel, et selle kõrvale kerkib Olerexi tankla. Kütusekett ostis ära Siriuse kõrval Tartu linna maal asunud taksopeatuse ja parkla ning sellega kadus kiirsöögikoha klientide käsutuses olnud ligi 30 parkimiskohta.

Kolme elumaja hinnaga

Siriuse omanikud ostsid ise ka putka kõrvalt elumaja, lammutasid selle ning rajasid sinna 10-kohalise parkla. Siriuse juhataja Tiit Lehto sõnul oli see pigem ajutine lahendus, et toidukoht saaks üldse edasi tegutseda.

Järgmiseks osteti üle tee kaks elumaja – Võru 83 ja Võru 85. Majad tõmmati mais buldooseriga maatasa, asemele rajati uus 30-kohaline parkla ja kiirsöögiputka, mille ehitusalune pind on vana 50 ruutmeetri asemel 190 ruutmeetrit ehk ligi neli korda suurem.

Kui palju majaostudele raha täpselt kulus, seda Lehto ei avaldanud. «Tubli sada tuhat eurot ühe maja kohta kindlasti,» lisas ta. «Mõttetu asja peale me aega ega raha ei raiska, teenime selle kindlasti tagasi, aga ilmselt mitte päris lähiaastatel.»

Reedel sai Siriuse uus söögikoht linnavalitsuselt kasutusloa, küll kõrvaltingimustega. Nimelt anti Siriuse omanikele ülesanne istuda söögiputka juurde hiljemalt selle aasta 30. septembriks hekk. See on tehtud. Samuti tuli esitada linnavalitsusele Tartu geomõõdistuste infosüsteemi ehitusjärgne teostusjoonis, millel peab olema kajastatud kõik ehitamise käigus tehtud muudatused ja mõõdistatud maa-alused tehnovõrgud. Kirjeldama peab ka seda, mis on säilinud ehituseelsest ajast – nii maa-alustes tehnovõrkudes kui ka maapealses alas. Info tuleb esitada hiljemalt selle aasta 15. oktoobriks. Lehto ei osanud öelda, kas see on praeguseks tehtud.

Pigem tahame teha hästi väikest asja. Liiga paljude kohtade üle kaotaksime kontrolli, ütles Siriuse juhataja Tiit Lehto.

Viimast korda oli Siriuse vana söögiputka lahti möödunud nädala neljapäeval. 26 minutit enne sulgemist ehk kell 22.34 hakkas putka pakkuma tasuta söögipoolist. Nii tähistati 26 tegutsemisaastat. «Ega lugenudki kokku, kui palju tasuta burgereid laiali jagasime, eks see oli sel hetkel teisejärguline,» rääkis Lehto.

Siriuse kett ei kavatse Tartust välja laieneda. Lehto arvas, et võib-olla mahuks Tartusse üks samalaadne kiirtoidukoht veel, kuid pidas praegust kolme optimaalseks, et neid suudaks hallata. «Pigem tahame teha hästi väikest asja. Kui on liiga palju kohti, kaotame nende üle kontrolli,» ütles ta. Menüü on laias laastus sama mis enne – pakutakse kiirtoitu, näiteks burgereid, pitsasid, vrappe, aga lisandunud on ka kümmekond uut rooga.

Ettevõttel on plaan teha Siriuse mobiilirakendus, millega klient võiks toidu varem ära tellida ja järjekorras ootamata selle kätte saada. Lehto sõnul on kolimine võtnud palju aega ja energiat, seega pole tellimisäppi jõutud veel valmis teha. Aga kindlasti tahab Sirius rakendust edasi arendada.

Siriuse vana putka asemele tuleb Olerexi parkla.
Siriuse vana putka asemele tuleb Olerexi parkla. Foto: Margus Ansu

Neljakorruseline tankla

Siriuse omanikele ei kuulu enam eelmine krunt, mille omanik on nüüd vana söögiputka asemele parklat ehitav Olerex.

Olerexi sekretäri Kristiina Malleuse sõnul lasevad Siriuse omanikud aadressil Võru 178 asuva vana putka sel nädalal ära viia. Siis rajab Olerex vana Siriuse putka asemele parkla. Parkla ehitusluba väljastatakse koos neljakorruselise Olerexi hoone ehitusloaga, mis asub naaberkinnistul Võru 176. Siriuse vana kinnistu liidetakse Olerexi omaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles