Pajusi ja Aidu supluskohtades tohib taas ujuda

Tartu Postimees
Copy
Roheline lipp rannas. Pilt on illustratiivne.
Roheline lipp rannas. Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk

Põltsamaa vallavalitsus annab teada, et terviseamet võttis Pajusi ja Aidu ujumiskohtades 26. augustil suuplusvee kordusproovid ja leidis, et mõlemas veekogus vastab vee kvaliteet ujumiskohtadele kehtestatud normidele.

Kaks nädalat tagasi võetud katse tulemused näitasid, et nii Pajusi mõisa supluskohas kui ka Aidu tehisjärves oli lubatust rohkem soole enterokokke. Kui soole enterokokkide piirsisaldus on 100 ühikut, siis Pajusi tiigi proovides oli neid 144 ja Aidu tehisjärves 130. 

26. augustil leidis terviseamet Pajusi ujumiskohas 50 ühikut ja Aidu tehisjärves 18 ühikut enterokokke.

Soole enterokokid on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja teiste soojavereliste loomade soolestikus. Lisaks enterokokkidele analüüsitakse ujumisveest ka soolekepikeste arvukust.

Kuna mõlemad bakterid võivad elada lühikest aega ka väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid vees võimaliku hiljutise fekaalse reostatuse määratlemisel. Mida suurem on nende kahe bakteri sisaldus vees, seda suurem on tõenäosus, et vees võib olla ka nn halbu mikroorganisme.

Põltsamaa vallas on terviseameti järelevalve all Aidu tehisjärve, Pajusi küla Tiigi kinnistu ja Kamari paisjärve supluskohad, mille haldajaks on Põltsamaa vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles