ERR.ee: Tartus tõotab toasoojus odavneda

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum Tartu Lohkva kombijaama ehitus (pildil AS Fortum Tartu omanik Tiit Veeber).
Fortum Tartu Lohkva kombijaama ehitus (pildil AS Fortum Tartu omanik Tiit Veeber). Foto: Margus Ansu / Postimees

Soojatootjad kinnitavad, et Tartus langeb kevadel toasooja hind, mille peamiseks põhjuseks on äsjavalminud enam kui miljard krooni maksnud kombijaama rajamine, mis kalli gaasi asemel sooja odavamast turbast ning puidust toodab.

Kui palju senisest vähem tuleb toasooja eest märtsis-aprillis maksma hakata, Tartu kaks soojatootjat veel täpselt siiski ei tea, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Kui katsetusperiood saab läbi, siis ma arvan mais-juunis, või isegi märtsis läheme uue hinnaga kinnitamisele ja see uus on kindlasti madalamal kui tänane 747 krooni megavatt-tunni eest,» rääkis Tartu suurima kütja Fortum Tartu nõukogu liige Tiit Veeber, kelle sõnul on uus kombijaam juba lõplikus katsetamisjärgus.

Veeber on veendunud, et tänu uude, 38 meetri kõrgusesse ahju aetavale turbale ja hakkepuidule võib megavatt-tunni hind kevadel kukkuda 680 ja 700 krooni vahele. Ja seda just tänu sellele, et kalli gaasi osatähtsus väheneb.

Paari nädala pärast hakkab jaam ka elektrit tootma ja seda siis tunnis 25 megavatti ehk nii Tartu linna suvise vajaduse jagu. Tartu omale sarnase kombijaama rajamist planeerib Fortum järgmisena Pärnusse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles