Galerii: Festival UIT tõi kino autoremonditöökotta, neli päeva vältava lavastuse ja kosmosekangast tähistaeva

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy

Linnafestival UIT viib inimesi kohtadesse, kuhu nad muidu ei satuks. Enamgi veel, paikadele antakse uus tähendus – näiteks eile sai Tehase tänava autoremonditöökoja hoovist üheks õhtuks kino.

Elektriteatri punase kinobussi meelitas festival garaažist välja juba kuuendat aastat. Varem on ekspromptkino üles seatud nii katusele, angaari, tuletõrjedepoosse kui ka jalgpalliväljakule.

Eile näidati 1991. aasta Jim Jarmuschi filmi linnafilmi «Öö maa peal». Film on komöödia viiest linnast ja erinevatest juhtumitest, mis kohalikes taksodes sünnivad. Film näitlikustas, kuidas linnades on tähtsad sotsiaalsed sidemed. Samas toimis teos ajamasinana, sest viis vaatajad tagasi 90. aastate alguse Helsingisse, Rooma, Pariisi, New Yorki ja Los Angelesesse. 

«Näeme kunstiteoseid kui peibutisi, mis meelitavad publikut eri linnaosadesse ja annavad ettekäände nii linnaruumi kui ka kohalikega tutvumiseks,» rääkis festivali kuraator Kadri Lind. «Oleme kuue festivali jooksul ise paljude tartlastega sõbrunenud – võiks lausa öelda, et oleme avastanud täiesti uue Tartu. Inimesed on olnud soojad ja usaldavad,» lisas Lind.

Festivali käigus lõi urbanist Maiken Vardja ka lemmikloomadele tajuaia, kunstnikele anti «lõuenditeks» kuus retroputkat, praegugi käib neljapäevane lavastus «Sentimentality». Samuti saab külastada Suurbritanniast kohale lennutatud OSMOt ehk täispuhutavat NASA kosmosekangast valmistatud sfääri. See jäljendab tähistaevast ning kanga membraan blokeerib nii interneti- kui ka telefonilevi. Täna õhtul oodatakse huvilisi telkima Karu parki. Festivali otsad tõmbab homme kokku Tour d´ÖÖ rattatuur ning sellele järgnev tantsupidu Tarkoni katlamajas.

Rohkem infot leiab festivali kodulehelt www.uit.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles