Kunstnik viskab vappide üle nalja

Tartu Postimees
Copy
Foto: Kogo galerii

New Yorgi kunstnik August Krogan-Roley avab sel reedel Aparaaditehase hoovis Kogo galeriis näituse tühjadest vappidest ja brändidest. See on kunstniku esimene isikunäitus Eestis.

Näitus on lõbus ja irooniline mäng heraldika ehk vapiteadusega. Teosed on kujundatud keskaegsete vappide pildiruumi korraldamise eeskujul. Need on täis looklevaid teid, mida järgida, tühje ruume, mida sisustada, pealetükkivale pilgule paigaldatud tõkkeid, mis kujutavad metafoorselt maailma ülesehitust ja funktsioneerimist. Vapid on inspireeritud Tallinna raidkivimuuseumis eksponeeritud raidkividest. Krogan-Roley ei keskendu konkreetsele teabele, millega raidkivid on kodeeritud, vaid pigem sõnumite edastamise visuaalsele raamistikule.

Krogan-Roley vappide «tühjus», tseremoniaalse või sõjalise eesmärgi puudumine, teeb neist esemetest puhtad semiootilised mudelid. Vappide kujundamise tavad, nagu pinna jagamine kaheks või neljaks eraldiseisvaks alaks, loodi algul üha keerukamate sotsiaalsete tähenduste mahutamiseks. Vaja oli sümboliseerida sugupuud, perekondadevahelisi abielusid ja üksikisikutele antud tiitleid ning seetõttu pidid vapid sisaldama üha suurenevat hulka eriomast teavet. Sisu on tühjadelt vappidelt tahtlikult eemaldatud, et uurida pildiloome dünaamikat. Tühjad vapid loovad heraldikat brändidest küllastunud maailma jaoks, taaskasutades igapäevaseid materjale, mida kunstnik on leidnud enda ümbert.

Näituse avamisel esitletakse August Krogan-Roley raamatut, mis sisaldab 24 tühja vapi reproduktsiooni ning Neil Clementsi kirjutatud saateteksti. Raamatu on kujundanud Indrek Sirkel ning kirjastanud Lugemik. Raamatut esitletakse rahvusvaheliselt 21. septembril maailma suurimal kunstiraamatute messil NY Art Book Fair.

24. augustil kell 14 toimub kunstnik August Krogan-Roley tuur näitusel. Näitus jääb avatuks 5. oktoobrini ja seda toetavad kultuurkapital ja Tartu linn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles