Kesklinna loodi loomadele tajuaed

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Linnafestival Uit raames on kuni 25. augustini Tartu kaubamaja väliparkla kõrval pargis rajatud lemmikloomadele tajuaed.
Linnafestival Uit raames on kuni 25. augustini Tartu kaubamaja väliparkla kõrval pargis rajatud lemmikloomadele tajuaed. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna algas kuuendat korda linnaruumi uuriv festival Uit. Üks installatsioon on mõeldud ka lemmikloomadele.

Urbanist Maiken Vardja lõi Tartu kaubamaja juurde parki tajuaia loomadele. «Teose eesmärk on meelde tuletada, et linnades elavad peale inimeste ka loomad ning näidata, kuidas lihtsate vahenditega avalikku ruumi ka nende ja loomaomanike jaoks rikastada,» ütles Vardja.

Kuigi installatsioon on peamiselt suunatud neljajalgsetele lemmikloomadele, mõjutab see laiemas perspektiivis ka linnades elavaid putukaid ning võimalik, et ka ööhämaruse varjus ringi luusivaid metsloomi,” selgitas Vardja.

Aia eesmärgiks on stimuleerida lemmikloomade haistmis-, kompamis- ja maitsemeeli, pakkuda neile uusi kogemusi ning rikastada igapäevaelu. Samuti tutvustada inimestele, kuidas valitud taimed lemmikutele mõjuda võivad ning mida võib muretult ka koduaias kasvatada.

Koeraomanike koolitaja Kristina Mägi sõnul on mitmekesised aistingud nii lõhnade, pindade, helide kui visuaali vormis koera elukvaliteeti parandavad. Mägi rääkis, et oluline on arvestada iga koera eripäradega ning harjutada koera uudsete olukordadega järk-järgult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles