Tartu kunstimaja tervitab Ehalill Halliste ja Helle Videviku ühisnäitust

Tartu Postimees
Copy
Näitus on inspireeritud looduse muutumisest miljonite aastate jooksul.
Näitus on inspireeritud looduse muutumisest miljonite aastate jooksul. Foto: Tartu Kunstimaja

Neljapäeval, 22. augustil kell 17 avatakse Tartu kunstimaja suures saalis Ehalill Halliste ja Helle Videviku näitus «Veest võetud, tulest tulnud».

Ühine näitus moodustab justkui maailma ajaloo: Halliste kujutab miljonite aastate jooksul merede põhja ladestunud paepindu ja Videvik seda, mis samal ajal toimus maismaal. Halliste kannab Eesti rahvuskiviks nimetatud paekivi struktuurid ja mustrid oma gobeläänidesse. Tegemist on meeleoluka dokumentatsiooniga, mis annab edasi selle kivimi üllatavalt mitmekesist koostist ja koloriiti.

Videvik on saanud inspiratsiooni loodusvormidest ja -nähtustest ning kajastab viimasel ajal üha enam kliimaprobleeme. Ta ei kopeeri loodust, vaid loob eri vormide, faktuuride ja glasuuride abil emotsioonidel põhineva kulgemise ja kogemuse. Kive, vett ja liiva kujutavad teosed mõjuvad põhjamaiselt selgete ja monumentaalsetena.

Ehalill Halliste õppis aastatel 1971–1976 Eesti riiklikus kunstiinstituudis tekstiilikunsti. Peale pikki aastaid töötamist nii ARSis kui õpetajana on ta alates 2002. aastast vabakutseline. Hallistet on ohtralt pärjatud mitmesuguste tunnustustega, muu hulgas on ta Valgetähe teenetemärgi kavaler. 

Helle Videvik õppis aastatel 1965–1969 Eesti riiklikus kunstiinstituudis keraamikat. Töötanud ARSi keraamikaateljees ning alates 1996. aastast on vabakutseline. Osalenud näitustel Eestis, Venemaal, Lätis, Leedus, Soomes, Taanis, Rootsis, Saksamaal, Itaalias, Prantsusmaal ja Tšehhis.

Kummalgi kunstniku jaoks on see esimene isikunäitus Tartus.

Näituse kujundaja on Madis Liplap ja see jääb avatuks 15. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles