Jõgevamaa kohalikel liinidel käivitus kiipkaardiga maksmine

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgevamaal käivitus bussisõidu eest tasumiseks kiipkaardisüsteem.
Jõgevamaal käivitus bussisõidu eest tasumiseks kiipkaardisüsteem. Foto: Jõgeva maavalitsus

Lisaks Tartumaale saavad nüüd ka Jõgevamaa elanikud maksta kohalikus ühistranspordis kontaktivaba kiipkaardiga.

Miitetulundusühingu Jõgevamaa Ühistranspordikeskus juhatuse liikme Heldur Lääne sõnul kestab praegu veel testiperiood. Soovijatele jagab esialgu uusi kaarte välja ühistranspordikeskus. Kui testiperiood osutub edukaks, hakkavad kaarte müüma ka bussijuhid.

Esimese summana laaditakse kaardile 13 eurot, millest 3 eurot on tagatisraha ja 10 eurot ettemaks sõitude eest. Hilisemad ettemaksud toimuvad 5-euroste astmetena. «Tagatisraha on vajalik aga selleks, et selle eest on tagatud sõiduõigus, kui ettemaksu jääk pole piisavalt suur,» selgitas Lääne.

Pileti eest tasumist kiirendavat kiipkaarti saavad jõgevamaalased soetada alates 15. detsembrist. Lisaks piletiostu lihtsustumisele annab kaart omanikule püsikliendisoodustuse. Esimesed kaardid on reisijatele juba välja jagatud.

Kaart on mõeldud ka tasuta sõiduõigust omavatele õpilastele, kes saavad selle kätte omavalitsuselt. Sõidukaardi soodustus täiskasvanutele on 10 protsenti pileti täishinnast, üle 20-eurose ettemaksu korral on aga soodustus juba 15 protsenti.

Jõgevamaa on Eestis teine maakond Tartu järel, kus maakonnasisestel bussiliinidel tulid kasutusse elektroonilised kassaaparaadid. Uus piletiaparaat loeb täpselt läbisõidetud kilomeetreid ja seetõttu võib piletihinnas tulla võrreldes senisega erinevusi. Jõgeva maavalitsuse kinnitusel toimub piletihinna ümardamine viie sendi täpsusega sõitjatele soodsamas suunas.

Jõgevamaal on käigus rohkem kui 60 maakonnasisest bussiliini. Ühistransporditeenust osutavad AS Atko Liinid ja OÜ Eltor ning neis mõlemas saab uue kiipkaardiga juba tasuda.

Järgmise sammuna on plaanis võimaldada kaardi laadimist internetipangas. Tulevikus võib aga kaart olla kasutatav ka Tartumaa kohalikel liinidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles