Põltsamaa valla supluskohtadest leiti lubatust rohkem soolebaktereid

Tartu Postimees
Copy
Punane lipp rannas.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Punane lipp rannas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks / LEPM

Põltsamaa vallavalitsus andis teada, et Pajusi mõisa supluskoht ja Aidu tehisjärv sisaldavad lubatust rohkem soole enterokokke – see on iseloomulik fekaalsele reostusele. Vallavalitsus ei soovita neis paigus ujumas käia.

Terviseamet võttis mõlemas supluskohas veeproovid 13. augustil ja teavitas vallavalitsust analüüsi tulemustest täna. Soole enterokokkide piirsisaldus on 100 ühikut, aga Pajusi tiigi proovides oli neid 144 ja Aidu tehisjärves 130.

Soole enterokokid on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja teiste soojavereliste loomade soolestikus. Kuna need bakterid võivad elada lühikest aega ka väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid vees võimaliku hiljutise fekaalse reostatuse määratlemisel.

Mida suurem on nende kahe bakteri sisaldus vees, seda suurem on tõenäosus, et vees võib olla ka haigusi tekitavaid mikroorganisme.

Põltsamaa valla supluskohtadest on terviseameti järelevalve all Aidu tehisjärv, Pajusi küla Tiigi kinnistu ja Kamari paisjärv, mille haldaja on Põltsamaa vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles