Ajakirjandusprofessori Juhan Peegli elu näitust näeb nüüd arvutist

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Siin on Juhan Peegel 60 aastat vana ehk üks ilus foto 1979. aasta 19. maist.
Siin on Juhan Peegel 60 aastat vana ehk üks ilus foto 1979. aasta 19. maist. Foto: Kristjan Teedema

Ajakirjanike õpetaja, keeleteadlase ja kirjaniku Juhan Peegli 100. sünniaastapäeva eel Tartu ülikooli ühiskonnateaduste majja seatud näitust «Peegli sajand» saab igaüks silmitseda nüüd ka oma isiklikust arvutist või nutitelefonist.

Virtuaaltuuri teeb isuäratavaks asjaolu, et pilte ja dokumente on võimalik suurendada ja neil lähemalt uurida iga üksikasja, mis õppehoone koridorihämarus võis esimesel korral tähelepanuta jääda. Samuti Juhan Peegli oma käega kirjutatud sedeleid ja teateid, meeldetuletusi ja manitsusi, mida Peegli-aegsed ülikoolitöötajad on kunagi ettenägelikult kokku korjanud ja tallele pannud neil sisalduva teravmeelsuse, ajastuparoodia ja humoorikuse pärast.

Stiilinäide kateedri teadetetahvlilt.
Stiilinäide kateedri teadetetahvlilt. Foto: Aime Jõgi

Virtuaaltuur avaneb siit.

Näitusel ei ole aga mitte üksnes Juhan Peegli elu, vaid ka tema kaasteelised: perekond, kolleegid ja õpilased. Põhitähelepanu on siiski ajakirjanduse õpetamisel ülikoolis läbi aastakümnendite, ja muidugi Peegli isikul.

Näituse «Peegli sajand» koostajad on Roosmarii Kurvits ja Anu Pallas ning see avanes paar päeva enne Juhan Peegli sajandat sünniaastapäeva tänavu mais. Pilte saatsid neile väga paljud inimesed oma tudengi- või õppejõuaja erakogudest. Stendid pildistas üles ja kujundas vaatajasõbralikuks virtuaaltuuriks Juhan Oskar Hennoste.

Kui avamise päeval oli 20 stendil kokku 234 pilti, siis virtuaaltuuril näeb neid 241.

Aga alati tasub tulla Lossi 36 asuva ühiskonnateaduste maja teisele korrusele seda näitust üle vaatama, kuna pärast virtuaaltuuri valmimist on stendegi täiendatud – nüüd on seal näiteks Juhan Peegli esimene kirjatöö Postimehes 1947. aastal.

«Täiendust näitusele ootame veelgi,» lisas Roosmarii Kurvits. «Kel on fotosid, kirju, dokumente või muud huvitavat, võtku minuga ühendust. Kui uut materjali saab kokku piisavalt, paneme sügisel ühe stendi senistele lisaks.»

«Peegli sajand» jääb koridoriseintel avatuks 2019. aasta lõpuni, kuna detsembris rahvusülikooli 100. aasta pidustused alles algavad. Lossi 36 õppehoonesse pääseb tööpäeviti õhtul kuni kella kaheksani.

Näituse avamise päeval olid õppehoone koridorid uudistajaist pungil. Esiplaanil Hagi Šein.
Näituse avamise päeval olid õppehoone koridorid uudistajaist pungil. Esiplaanil Hagi Šein. Foto: Kristjan Teedema

Juhan Peegli eluaastad on 1919 - 2007.

Ta sündis Saaremaal Pöide vallas ja on maetud Tartus Raadi kalmistule. Eesti üldsus on valinud Juhan Peegli ka 20. sajandi 100 suurkuju hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles