Öösorrid alustasid Aafrikasse rändamist, kuid mõni neist hukkub maanteel

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Öösorr kõhutab maapinnale tehtud pesal.
Öösorr kõhutab maapinnale tehtud pesal. Foto: Eesti Ornitoloogiaühing

Aasta linnuks kuulutatud öösorri on 15. juunist Eesti ornitoloogiaühingu üleskutsel vaadeldud tänini paljudes meie kodumaa kohtades veidi üle 200 korra, viimaseid päevi ja öid on käimas kogunisti selle linnu kuulamise ökovõistlus. Kui palju oli võistlejaid ja kui palju vaatlusi, selgub pärast 15. augustit.

Öösorri vaatluste hulgas on aasta linnu projekti meeskonna liikme Triin Leetmaa sõnul rohkesti selliseid, mis on tehtud väljaspool looduskaitsealasid. See lisab ornitoloogide senistele teadmistele tarvilikku lisa.

Mida öösorrid praegu teevad? Osa neist on Leetmaa sõnul asunud juba Aafrikasse rändama. Mõne käsi käib aga väga halvasti, sest nad püüavad öösiti maanteedel putukaid.

Eesti ornitoloogiaühing on aasta linnu veebisaidil algatanud vaatluste kogumise, et selgitada välja liikluse mõju Eesti linnustikule. «Kutsume autojuhte, jalgrattureid, jalakäijaid ja kõiki teisi teada andma teedel hukkunud lindudest, olenemata, kas hukkunud lind on liigini määratud või mitte.»

Teedel hukkunud lindude vaatlusankeeti palutakse sisestada hukkunud linnu leidmise asukoht, aeg ja linnu liik või kirjeldus. Vaatluste edastamiseks võib kasutada ka eElurikkuse või LVA andmebaasi.

Üks vaatlus 11. augustist on sõnastatud alljärgmiselt: «Öösorr lendas umbes kell 22.30 vahetult meie auto eest lendu, tegeles tee peal toitumisega. Kell 22.45 peaaegu samast kohast tagasi sõites oli öösorr kahjuks hukkunult teel. Kokkupõrge toimus mingil hetkel selle 15 min jooksul vastassuunast tulnud autoga. Kuna tegemist oli ohtliku kohaga, siis peale pildi tegemist linnu tunnustega rohkem võimalust tutvuda ei olnud.»

Öösorride kaardirakenduses on praeguseks üle 280 vaatluse ja hukkunud lindude kaardirakenduses üle 600 vaatluse. Teateid hukkunud lindudest, mitte ainult öösorridest, kogutakse hilissügiseni, misjärel avaldatakse vaatlustest kokkuvõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles