Tartus valmistutakse rahvusvahelise filmi võteteks

Tartu Postimees
Copy
Nafta Films produtsent Margus Õunapuu Tartumaal Tamsa külas Kindralimäel, kuhu filmivõtete jaoks on tehtud kaevikud.
Nafta Films produtsent Margus Õunapuu Tartumaal Tamsa külas Kindralimäel, kuhu filmivõtete jaoks on tehtud kaevikud. Foto: Erakogu

Tartus ja selle lähiümbruses algavad augusti lõpus Taani, Belgia ja Eesti väärtfilmi «Erna läheb sõtta» võtted, mis toovad siia tipptasemel võttemeeskonna ja tuntud filmitegijad.

Esimese maailmasõja teemalise Taani filmi võtted toovad Tartusse auhinnatud filmirežissööri Henrik Ruben Genzi ja Taani ühe armastatuima näitlejanna Trine Dyrholmi.

Ka saabub võtetele mitu näitlejat Taanist ja Belgiast ning rahvusvaheline professionaalne meeskond. Filmi kaastootja Nafta Filmsi produtsendi Esko Ripsi sõnul on tartlastel põhjust elevust tunda. «Esimest korda filmitakse Tartus nii suurejoonelist väärtfilmi, mis jõuab kindlasti laiema kinopubliku ette ja toob loodetavasti festivalidelt auhindu. Režissöör ja peaosatäitja on Eesti publikule tuttavad PÖFFi programmidest.»

Mängufilm «Erna läheb sõtta» jutustab esimese maailmasõja ajal Taanis Jüütimaal elanud vaprast naisest, kes poja kaitsmiseks võtab ette raske teekonna Taanist läbi Saksamaa Prantsusmaa rindele. Nafta Filmsi produtsendi Margus Õunapuu sõnul tunnevad kinosõbrad  Trine Dyrnholmi näiteks filmidest «Kommuun» ja «Ainult armastust» ning režissöör oli 2000. aastal Oscari nominent lühifilmiga «Theis and Nico». Meespeategelast mängib Taani näitleja Ulrich Thomsen, kes on osalenud James Bondi filmis «The World is not Enough» ja «Killing me softly». «Film kuulub sõjadraama žanrisse, kuid sellest ei puudu ka Madalmaade filmile omane must huumor ega liigutav armastus,» lisas Õunapuu.

Filmi peaprodutsent Nimbus Film on tootnud üle 50 mängufilmi. Muu hulgas on Nimbus Film ka ETVs linastunud Taani-Rootsi krimiseriaali «Sild» peaprodutsent. Filmi kunstnik on Jette Lehmann, kes oli Lars von Trieri filmi «Melanhoolia» kunstnik ning sai selle eest 2011. aastal Euroopa filmiauhindade kunstnikupreemia.

«Tartu linn on seadnud endale eesmärgiks ja tegutsenud selle nimel, et olla filmitööstusele heaks partneriks ja kutsuda siia suuri filmitootjaid nii Eestist kui ka välismaalt,» ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

Tartu loomemajanduskeskuse juhi Kristiina Reidolvi üks töid on meelitada Tartu filmifondi kaudu Tartusse filmikompaniisid. «Tartu filmifondi eesmärk on tuua Tartusse nii Eesti kui rahvusvahelisi produktsioone ja välisinvesteeringuid, mis omakorda aitavad elavdada Tartu piirkonna majanduselu ja edendada turismi.»

Filmivõtted algavad 29. augustil, kuid ettevalmistused juba käivad. Võtted toimuvad Tartu ülikooli majandusteaduskonna hoones ning Tartu külje all Tamsa külas Kindralimäel. Majandusteaduskonna hoonesse ehitatakse võtete ajaks kasarmu ning Kindralimäele rajatakse kaevikuid lahingustseenide filmimiseks. «Filmis toimub pöördeline lahingustseen Saksa-Prantsuse rindel, seda filmitaksegi siin samas Tartu külje all, kust algab Lõuna-Eesti kuppelmaastik. Kaevikud hakkavad juba jumet võtma ning kohe algavad ka castingu-päevad taustnäitlejate leidmiseks,» lisas Margus Õunapuu.

Nafta Films otsib ka taustanäitlejaid. 13. ja 14. augustil kell 11–20 toimuvad Tartu loomemajanduskeskuses avalikud casting'ud, kuhu on oodatud mehed vanuses 18–70 aastat. Filmivõtted Tartus ja Tartumaal kestavad kokku 18 päeva ning lõpevad 25. septembril, lisaks Eestile toimuvad võtted eri paikades Taanis ja Belgias.

Film «Erna läheb sõtta» jõuab kinodesse 2020. aasta sügisel. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles