Tartu piiga tuli Aafrikast pronksiga

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
14-aastane Eva-Maria Tõnson sai Lõuna-Aafrika vabariigis loodusteaduste olümpiaadilt pronksmedali.
14-aastane Eva-Maria Tõnson sai Lõuna-Aafrika vabariigis loodusteaduste olümpiaadilt pronksmedali. Foto: Margus Ansu

Eva-Maria Tõnson sai detsembri alguses veeta kümme päeva suviselt soojas Lõuna-Aafrikas. Seda mitte küll puhkuse, vaid oma teadmiste proovilepanemise eesmärgil.

Kaheksas rahvusvaheline loodusteaduste olümpiaad, ainus omalaadne ametlik võistlus, mis on mõeldud vaid kuni 15-aastastele noortele, peeti tänavu Lõuna-Aafrika vabariigis Durbanis.

Üle maailma kogunes sinna umbes 40 riigist 260 õpilast. Eestlaste võistkonnas oli kuus liiget: lisaks Veeriku koolis õppivale Tartu neiule veel noored Tallinnast, Paidest ja Saaremaalt. Kõik kuus tulid koju individuaalsete pronksmedalitega.

Kodune töö

Sellel olümpiaadil edukas olemiseks ei piisa vaid kooliteadmistest. «Ma arvan, et see oli meile kõigile eneseületamine,» rääkis Tõnson, kes 8. klassi õpilasena pidi juurde õppima gümnaasiumi- ja isegi ülikooli esimese kursuse tasemel keemiat, füüsikat ja bioloogiat.

Valmistumiseks oli aega kooliaasta algusest peale. Kolmel korral saadi omavahel kokku, aga suurem osa tööst tuli teha ikkagi kodus omal käel õppides ja ülesandeid lahendades.

Veeriku kooli direktor Ruth Ahven rääkis, et Tõnsonile pakuti korduvalt võimalust lõdvemalt võtta, et ta ennast liigse õppimisega üle ei koormaks. Maksimalistist neiu aga üldjuhul keeldus õpetajate vastutulekust ning tahtis kindlasti osaleda kõigis tundides.

Kogu suhtlus olümpiaadil käis inglise keeles ega olnud Tõnsoni sõnul üldse keeruline. Lisaks sellele, et ligi kaks nädalat kestnud reisi jooksul said võistkonna liikmed omavahel headeks sõpradeks, tutvuti ka teiste osalejatega. Kõige soojemad suhted kujunesid argentiinlastega.

Vabal ajal safarile

Kuna võistlus võttis vaid kolm päeva, jäi palju aega ringi vaatamiseks. Näiteks viidi noored safarile, näidati jalgpalli maailmameistrivõistlusteks ehitatud staadioni ja veeparki-akvaariumi.

Sel ajal, kui noored vaatamisväärsusi ja päikest nautisid, käis juhendajatel Tartu Ülikoolist – füüsik Mihkel Pajusalul, bioloog Rudolf Bichelel ja keemik Siiri Vellingul – kibekiire töö.

Olümpiaad koosnes teooriaküsimustest ja praktikaülesannetest. Siiri Velling rääkis, et kuna inglise keeles olnuks see õpilastele olnud liiga keeruline, tuli juhendajail näiteks ülesanded eesti keelde tõlkida ja see töö jooksis poolde öösse.

Vellingu sõnul olid eestlaste tulemused sel aastal tasavägiselt väga head ning ta arvas, et põhjuseks võis olla tavapärasest enamate treeninglaagrite korraldamine. Ka varasematel aastatel on medalitega tagasi tuldud, parimatel juhtudel on saadud hõbedaid.

Eestlased on võistlusel osalenud juba 2004. aastast.

Rahvusvaheline loodusteaduste olümpiaad
• Tänavu peeti Lõuna-Aafrika vabariigis Durbanis, eelmisel aastal Nigeerias.
• Osales 260 kuni 15-aastast noort umbes 40 riigist.
• Üksikarvestuses oli parim Venemaa noormees, riikidevaheline üldvõit läks Taiwani.
• Eesti õpilaste osalemist toetab haridus- ja teadusministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles