Ihaste selts paisutab kogukonnatunnet

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Ihaste seltsi juht Kalle Pilt ühel varasemal Ihaste päeval suppi saamas. Supipaja saabumist ta tänavu lubada ei saanud, aga kindlasti jõuavad laadale kohale kuumad grilltooted.
 Margus Ansu
Ihaste seltsi juht Kalle Pilt ühel varasemal Ihaste päeval suppi saamas. Supipaja saabumist ta tänavu lubada ei saanud, aga kindlasti jõuavad laadale kohale kuumad grilltooted. Margus Ansu Foto: Margus Ansu

Ihaste päev leiab aset augustirammestuses ning Ihaste seltsi juhatuse esimehe Kalle Pildi kinnitusel on see nimme nii sätitud. Ihaste on aedlinn ning august teatavasti kurkide, tomatite, marjade ja õunte korjamise ning hoidiste tegemise kuu.

Päeva pikim etteaste ongi seitse tundi kestev laat, mille peategelased on sügisannid, istikud ja aiatarbed, aga ka käsitöö ja küpsetised. Viiendat korda korraldatav Ihaste päev meelitab kohale kaugemaltki rahvast, aga Kalle Pildi sõnul on see päev eelkõige mõeldud ihastelastele.

Ihaste päev

  • 11. augustil kell 11–18 Pallase pst 43 mänguplatsil.
  • Laat, Ihaste metsajooks ja orienteerumine linnaosas.
  • Kokandusvõistlus, päästeameti infotund, mälumäng, laste joonistusvõistlus.
  • Laval esinevad Pille muusikatuba, JJ-Street, Kolkja Bõlitsa, trubaduur Peep Puis, Külliki lauluaed, Kulno Malva, Tarmo Noormaa, Anu Taul.

Omaetteolijad

Küsimusele, kui tugev on Ihaste inimeste kogukonnatunne, ei olnud seltsi pealikul lihtne vastata.

«Väga aktiivne see tõesti ei ole, kuna Ihaste on natuke ka selline omaetteolijate ja individualistide piirkond,» kostis ta. «Näiteks need, kes elavad külg külje kõrval korrusmajades, on palju sotsiaalsemad inimesed kui need, kes elavad eramus ja toimetavad oma aias. Aga meil on väga meeldivaid üllatusi olnud: inimesed on tulnud ise oma panust meile pakkuma. Ka viimastel prügikoristustalgutel tulid paljud ihastelased välja.»

Ihastes elab terve hulk Tartu ülikooli ja Eesti maaülikooli õppejõude ja professoreid. Üks neist on akadeemik Urmas Varblane, kes 2015. aastal oli Ihaste seltsi sünni juures ning seejärel paar aastat ka juhatuses.

Urmas Varblane selgitas, et eks ühistegevus vaja head juhtimist, kuna meie-tunne ei teki iseenesest. Ja see töö ei ole lihtne.

Ihaste on selline omaetteolijate ja individualistide piirkond, aga ka meeldivaid üllatusi on olnud, leiab seltsi esimees Kalle Pilt.

«Aga Ihaste seltsiga on meil väga hästi, kuna eestseisjate ring on tugev. Ma tõesti imetlen seda, kui palju Kalle Pilt ja teised ta kõrval panustavad ühistegevusse oma energiat.»

Ihaste päev toob alati lapsed kokku. Eesoleva joonistusvõistluse teema on «Ihaste loomad ja linnud kodus ja metsas».
Ihaste päev toob alati lapsed kokku. Eesoleva joonistusvõistluse teema on «Ihaste loomad ja linnud kodus ja metsas». Foto: Kalle Pilt

Urmas Varblane ise on aidanud koostada Ihaste elanike ootuste ja arvamuste väljaselgitamiseks küsitluslehti. Ta tegi seda mõni aasta tagasi ning nüüdki. Uued küsitluslehed jõuavad Ihaste elanike postkastidesse koos makstud vastusümbrikuga juba sel nädalal.

Kaks küsitlust

«Mulle paistab, et see on üsna unikaalne küsitlus, ühelgi teisel linnaosal pole midagi niisugust olnud,» rääkis ta. «Tänavu on küsitlus eesti, vene ja inglise keeles. Nii saame teada teise kodukeelega inimeste arvamuse ning nüüd on meil võimalik vastuseid ka varasematega võrrelda, näha suhtumise muutusi. Teada saada, kas inimene lööb ühistegevuses kaasa, või kui ei löö, siis miks ei löö. Ja palju muud.»

Küsitluslehtedele on vastused kõigilt Ihaste elanikelt niisiis väga oodatud.

Ihaste päeva iga-aastased esinejad on JJ-Streeti tantsijad. Tulevad ka tänavu.
Ihaste päeva iga-aastased esinejad on JJ-Streeti tantsijad. Tulevad ka tänavu. Foto: Kalle Pilt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles