Käputäis noori käib reedeti Raekoja platsil protestimas (1)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Meeleavaldusel osalejad soovitavad kõigil pöörata tähelepanu kliimamuutustele ning elada keskkonnasäästlikumalt.
Meeleavaldusel osalejad soovitavad kõigil pöörata tähelepanu kliimamuutustele ning elada keskkonnasäästlikumalt. Foto: Kristjan Teedema

Reedeti võib sageli näha plakatitega noori Tartus Raekoja platsil. Nad on osa ülemaailmsest kliimaprotestiaktsioonist Fridays for Future (reeded tuleviku hüvanguks – ingl k).

Möödunud reedel kogunes raeplatsile protestima kuus noort, üks neist 21-aastane, ülejäänud 13-14-aastased.

Aktsioonil osalejad rääkisid, et looduse päästmiseks üksnes plakatitega istumisest ei piisa, ka tarbimisharjumused peavad muutuma võimalikult keskkonnasäästlikuks. Seda öeldes avanes neil võimalus enda veendumusi tõestada: platsil lendles tuules kilekott ning üks noortest läks ja korjas selle üles.

Üks protestijatestAleksandra Nikolajeva rääkis, et tal on plasti tarbimise vähendamiseks pilliroost kõrs ja ta üldiselt väldib ka kilekottide kasutamist. Ta arvas, et inimesed võiksid eelistada korduskasutatavaid asju, olgu nendeks siis riided või muud tarbeesemed. «Mina kannan riided valgest pruuniks,» teatas Miina Härma gümnaasiumis õppiv noormees.

Reedel protestiaktsioonil osalenud noored tõstsid esile ka, et planeedi säästmiseks peaksid inimesed vähem liha sööma ja autode asemel kasutama ühissõidukeid. Nad leidsid, et teised nende eakaaslased peavad neid võib-olla pisut imelikuks, aga looduse hoidmine on neile tähtsam kui teiste arvamus.

16-aastane Rootsi koolitüdruk Greta Thunberg algatas liikumise, millega on liitunud miljonid Euroopa noored.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles