Tammelinna kodukohvikud panid toidu- ja veinifestivalile punkti

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Viieaastane Lasse (vasakul) sai Meeste Garaaži kohvikus ise kruvide keeramisega hakkama, tema kolmeaastast venda Klausi aitas veidi isa Risto Mitt.
Viieaastane Lasse (vasakul) sai Meeste Garaaži kohvikus ise kruvide keeramisega hakkama, tema kolmeaastast venda Klausi aitas veidi isa Risto Mitt. Foto: Kristjan Teedema

Möödunud nädalavahetusel oli Tartu heade maitsete Meka, sest reedest pühapäeva õhtuni peeti Taaralinnas järjekordset Tartu toidu- ja veinifestivali.

Üritus kulmineerus eile Tammelinna kodukohvikute päevaga, kus lisaks kõhutäitele said kohvikulised panna proovile ka oma oskused tööriistade käsitsemisel.

Väiksed meistrimehed

Vennad Lasse ja Klaus alustasid koos isa Risto Mitiga Tammelinna kohvikute päeva Meeste Garaaži ja Spark Makerlabi ühiskohvikus käiguga. Seejuures ei huvitanud poisse lettidel lebavad vahvlid ja kringlid, vaid esimese peatuse tegid nad kruvikeeramise võistluse stendi juures. Kolmeaastasel Klausil aitas kruvi plangu sisse keerata isa, kuid viieaastane Lasse lasi iseseisvalt ja imestamisväärselt osavalt akutrelliga kruvisid planku.

«Mul on parasjagu remont käsil ja poisid on ka seal juures toimetamas, trellil on kogu aeg aku tühi,» selgitas isa. Pärast kruvikohvikus käiku plaanisid Lasse, Klaus ja nende isa veel paar kohvikut läbi käia, kuid kõigis 36-s avatud kohvikus istumist nad endale eesmärgiks ei seadnud.

Rääbist, mida suitsuahju panna, varus Räime Reeda kohviku peremees kohvikute päevaks 60 kilogrammi.

Ööbiku tänaval tervitas huvilisi Räime Reeda kohvik, kus peremees Juhan Ojamaa sehkendas kolme suitsuahju ja ühe grilli kallal. «Need kaks on mul enda omad, aga ühe ahju laenasin naabrimehe käest,» sõnas ta.

Räime Reeda kohvik osales kohvikute päeval esimest korda. Rääbist, mida suitsuahju panna, oli peremees varunud selleks puhuks 60 kilo. «Keegi ilma ei tohiks jääda ja hoiame kohviku nii kaua lahti, et kõik ikka päeva lõpuks ka otsa saab,» rääkis Ojamaa.

Kohviku Räime Reet peremees Juhan Ojamaa pani eile koduhoovis käima ühe grilli ja kolm suitsuahju.
Kohviku Räime Reet peremees Juhan Ojamaa pani eile koduhoovis käima ühe grilli ja kolm suitsuahju. Foto: Kristjan Teedema

Heade maitsete allee

Laupäeval muutus Küüni tänav kesklinnas toidualleeks ning Poe tänava park oli veini päralt. Suur rõhk oli laupäeval Küüni tänava toidukohtades kalal, mida sai nautida nii suitsutatult, supi sees kui ka frititult. Toidutelgis Krõbe Räim täideti toidutorbikud frititud räime ja musta leivaga.

«Meil kahjuks nii palju rääbist pole kui soomlastel, aga meri annab meile räime, mis on vähemalt sama maitsev,» sõnas Krõbeda Räime perenaine Maia-Liisa Ahman ning sättis pabertuutusse raputatud räimedele peale koorekastet ja ühe hapukurgi.

Toidutelgi Krõbe Räim perenaine Maia-Liisa Ahman frittis kalapalasid kuumas õlis.
 
Toidutelgi Krõbe Räim perenaine Maia-Liisa Ahman frittis kalapalasid kuumas õlis.  Foto: Kristjan Teedema

Kaks Tallinna noormeest Riko Laiõun ja Jaan Martin Raik pakkusid festivalil omavalmistatud karamellikastet. Noormehed olid rajanud ettevõtte Maitsete Majakas ning käivad nüüd mööda Eestit rahvale oma tooteid tutvustamas. Et nende firma on sedavõrd värske, on neil praegu tootevalikus kaks toodet: rammus karamellikaste ning taimne karamellikaste. «Eks tulevikus kindlasti täiendame tootevalikut,» ütles Laiõun.

Elva vallas kasemahla tootev BirchLagoon osales Tartu toidu- ja veinifestivalil täies koosseisus. Nimelt töötab ettevõttes kaks inimest: Rain Komlev ja tema naine Birgit Lõhmus. «Töötame kahe pea ja nelja käega. Ise kogume, ise villime, ise turustame,» lisas Komlev. Sel korral võtsid nad festivalile kaasa kõik oma tooted peale ühe. «Meil on veel ka glögi, mis passib paremini jõuluajal,» ütles Komlev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles